Wanneer je bij Boxspring Xpert het model boxspring van je dromen hebt uitgekozen, ben je er nog niet. Je mag onze boxsprings namelijk helemaal zelf samenstellen. Dat betekent dat je alle keuze hebt in de stof en kleur waarmee de bodem en het hoofdbord worden bekleed, maar ook dat je kunt kiezen welke matras en topper er op je boxspring komen. Op zoek naar tips voor het uitkiezen van een matras? Lees dan gauw verder. Hieronder nemen we je mee in de wereld van matrassen voor boxsprings.
Waarom de keuze voor een matras belangrijk is
Een boxspring staat bekend om zijn slaapcomfort, maar als je een matras kiest die zachter – of juist steviger is – dan wat jouw lichaam nodig heeft of waar jij van houdt, zul je er nog steeds niet optimaal van kunnen genieten. Iedereen is anders, daarom is er ook niet één beste matras voor iedereen. Welke matras het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke voorkeur, van je lichaamsbouw en van eventuele lichaamsdelen – zoals je nek of schouders – die meer of minder ondersteuning nodig hebben. Door goed na te denken over je keuze voor een matras, zorg je ervoor dat je echt het allerbest zult slapen op je nieuwe boxspring.
Welke factoren spelen mee in je matraskeuze
Wanneer je een matras gaat uitkiezen, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld je slaaphouding en je gewicht. We leggen even uit waarom.
Slaaphouding
Je slaaphouding speelt een grote rol in de keuze voor de juiste matras voor je boxspring. Lig je graag op je zij? Dan heb je een zachter matras nodig, dat zich aanpast aan de contouren van je lichaam. Zo voorkom je namelijk dat je ruggengraat krom ligt terwijl je slaapt. Als je vaak op je rug of buik slaapt, wil je juist het liefst zo recht mogelijk liggen. Dan is een steviger matras aan te raden.
Gewicht
De manier waarop je gewicht de keuze voor een matras beïnvloedt, is eigenlijk heel simpel. Hoe zwaarder je bent, hoe meer je in een matras kunt zakken. Zwaardere mensen slapen daardoor beter op een stevigere matras die hun lichaam ondersteunt. Lichtere mensen kiezen juist graag voor een zachter matras waar ze wat meer in kunnen wegzakken.
Gezondheid
Of je nu rugklachten hebt of een hardnekkige huisstofmijtallergie: het speelt allemaal mee in de keuze voor een matras voor je boxspring. Gelukkig zijn er verschillende soorten matrassen die juist perfect zijn om dit soort gezondheidsklachten te ondersteunen. Hieronder gaan we het volledige rijtje even langs.
Verschillende soorten matrassen
Bonellvering en pocketvering matrassen
Laten we beginnen met twee standaardmatrassen die vaak bij een boxspring horen: matrassen met bonell- of pocketvering. Deze beide soorten matrassen bestaan uit veren. Het grote verschil is dat een bonellvering matras bestaat uit een aantal grote, lange veren, die van links naar rechts door de matras lopen. Een bonellvering matras is daardoor vaak iets goedkoper dan een matras met pocketvering, omdat je lichaamsgewicht minder goed verdeeld kan worden over de gehele matras. Daardoor kunnen op den duur drukpunten in de matras ontstaan. Een matras met pocketvering bestaat uit verschillende losse ‘pockets’ met veren. Daarbij geldt altijd: hoe meer veren, des te beter je lichaam ondersteund wordt. Deze opdeling in pockets zorgt bovendien voor een goede drukverdeling, waardoor een pocketvering matras extra lang mee gaat.
Koudschuim matrassen
Je kunt ook kiezen voor een matras zonder veren om op je boxspring te plaatsen. Een koudschuim matras is bijvoorbeeld ideaal als je lichaamsgewicht hoger dan gemiddeld is. Dat komt doordat koudschuim ontzettend stevig is, maar tegelijkertijd genoeg veerkracht heeft. De matras veert makkelijk weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm zodra je opstaat. Kleine tip: voor mensen met rug-, nek- of gewrichtsklachten is een koudschuim matras vaak geen goede keuze. Daarvoor is er namelijk te weinig drukverdeling.
Traagschuim matrassen
Met rug-, nek- en gewrichtsklachten zit je wel weer goed met een traagschuim matras. Die is namelijk lekker zacht, maar zorgt toch voor voldoende ondersteuning. Traagschuim vormt zich namelijk naar de vorm van jouw lichaam. Het wordt ook wel memory foam genoemd. Heb je het snel koud in bed? Ook dan is een traagschuim matras misschien wel perfect voor je. De matras reageert namelijk op je lichaamswarmte en houdt deze vast.
Gel en latex matrassen
Heb je het juist snel warm tijdens de slaap, maar is een koudschuim matras geen optie vanwege lichamelijke klachten? Dan kun je een gel matras overwegen. Die bestaat namelijk uit een combinatie van koudschuim en gel. Die gel zorgt voor een betere drukverdeling voor je rug en nek en houdt je heerlijk koel tijdens de nacht. Als laatste zijn er ook nog latex matrassen. Die zijn vooral perfect voor mensen met bijvoorbeeld een huisstofmijtallergie. Een latex matras is namelijk antiallergisch. En maak je geen zorgen: ook dit soort matrassen zijn zo ontworpen om je lichaam de juiste ondersteuning te bieden tijdens het slapen.
Matras voor je boxspring bij Boxspring Xpert
Kom je er zelf nog niet helemaal uit na het lezen van dit blog? Het juiste matras op je boxspring is belangrijk voor een goede nachtrust, dus maak geen overhaaste beslissingen. Je bent altijd welkom in onze showroom om onze verschillende boxsprings uit te testen en advies te vragen aan onze ervaren medewerkers. Bovendien mag je op al onze matrassen 100 dagen proefslapen. Als de keuze voor je matras toch niet de juiste blijkt te zijn geweest, mag je deze gewoon omruilen. Wel raden we aan om minstens vier weken te proefslapen op je nieuwe matras: zo weet je zeker dat je lichaam volledig aan het matras gewend is voordat je eventueel overgaat tot ruilen.