Welk topmatras past bij mij? De beste topper kiezen in 6 stappen

Stap 1: topmatras of topmatras met split bestellen?
Stap 2: welke tijk kies ik voor mijn topmatras?
Stap 3: het beste materiaal voor mijn nieuwe topmatras selecteren
Stap 4: welke hoogte moet mijn topmatras hebben?
Stap 5: de juiste afmeting van het topmatras selecteren
Stap 6: topmatras kopen

Je ligt niet meer lekker in je huidige bed, maar het bed is nog niet volledig aan vervanging toe. Dan kun je er voor kiezen om een nieuw topmatras te bestellen. Dit kan ter vervanging zijn van het huidige topmatras, of je legt het topmatras op je gewone matras om meer comfort te ervaren. Dit is immers goedkoper dan een volledig nieuw matras te kopen. Dit kan o.a. zorgen voor een harder of zachter ligcomfort, afhankelijk van het gekozen topmatras. Maar er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Je vraagt je dan vast af: welk topmatras past bij mij? Je ziet door de bomen het bos niet meer. Aan de hand van deze 6 stappen kom jij er gegarandeerd achter welk topmatras bij jouw wensen en behoeften past.

Wat is een topmatras?

Ben jij nog niet bekend met wat een topmatras nou precies is? Dan gaan wij het hier even kort voor je toelichten. Een topmatras wordt ook wel topdekmatras, topper, matrastopper of oplegmatras genoemd. Het is een dun matras dat je op je ‘normale matras’ kunt leggen. Daarnaast worden topmatrassen ook altijd gebruikt bij boxsprings. Dit zorgt voor die mooie 3-delige look (box, matras en daarbovenop het topmatras). Het is dus altijd het bovenste gedeelte van je slaapsysteem. Een topmatras is verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. Zo kan je kiezen uit diverse schuimsoorten, tijken en hoogtes. Onderstaand benoemen we de voordelen van een topmatras. Zodoende krijg je een beter beeld van het nut van een topmatras.

De voordelen van een topmatras

  • Ideaal bij een te hard of te zacht matras. Als je huidige matras te hard of te zacht is kan een topmatras zorgen voor een zachter of harder ligcomfort. Dit is afhankelijk van het gekozen materiaal.
  • Geen naad.Heb je twee losse matrassen en wil je af van die vervelende naad in het midden? Dan kun je een topmatras op je reguliere matrassen leggen. Dit zorgt voor één mooi geheel waardoor je van die vervelende naad af bent.
  • Hygiënischer en zorgt voor een langere levensduur. Door een topmatras op je reguliere matras te leggen trekt het vocht en ander vuil in het topmatras en minder snel in je reguliere matras. Dit houd je matras schoner en zorgt voor een langere levensduur van je matras. Dit is gunstig, aangezien een topmatras goedkoper is in aanschaf dan een matras. Daarnaast kunnen tijken van topmatrassen vaak makkelijker gewassen worden t.o.v. tijken van een matras.

Let op: een topmatras zorgt voor meer comfort. Maar is je matras doorgezakt? Dan zal een topmatras niet helpen. Boxspring Xpert raadt dan aan om een nieuw matras te kopen.

Wanneer moet ik mijn topmatras vervangen?

Heb je momenteel al een topmatras maar ligt deze niet meer comfortabel of is die vies? Dan is het wellicht tijd om deze te vervangen. De levensduur van een topmatras is immers korter dan van een matras. Hoelang een topmatras exact meegaat is afhankelijk van twee factoren: het materiaal en het gebruik. Zo hebben polyether topmatrassen een kortere levensduur t.o.v. een koudschuim topmatras. Wordt het topmatras dagelijks beslapen? Dan resulteert dit ook in een kortere levensduur t.o.v. een topmatras voor de logeerkamer. Maar over het algemeen kunnen we wel stellen dat een topmatras 4 tot 8 jaar meegaat. Aan de volgende punten kun je merken dat je topmatras aan vervanging toe is: kuilvorming, een onaangename geur en vlekken of schimmelvorming.

Stap 1: topmatras of topmatras met split bestellen?

Zo, je weet nu wat een topmatras is en of jouw topmatras (indien je die hebt) aan vervanging toe is. Is het topmatras aan vervanging toe? Dan kom je er aan de hand van de volgende stappen achter welk topmatras bij jou past. De eerste stap is om te bepalen of je een normaal topmatras wil of een splittopper. Maar wat is een topmatras met split nou precies? Een topmatras met split wordt ook wel splittopper genoemd. Bij dit type topmatras is een inkeping aan de bovenzijde aangebracht. Dit zorgt ervoor dat je bij een elektrisch verstelbare bed de twee zijdes afzonderlijk van elkaar kunt bewegen. Dus heb jij een elektrisch verstelbaar bed? Dan kun je het beste gaan voor een topmatras met split. Is je bed niet elektrisch verstelbaar? Dan is een topmatras met split niet nodig en kun je gaan voor een standaard topmatras. Dit scheelt weer in de portemonnee, aangezien topmatrassen met split over het algemeen duurder zijn.

Verschil tussen topmatras en topmatras met split

Afbeelding 1: Wat is het verschil tussen een topmatras en topmatras met split?

Stap 2: welke tijk kies ik voor mijn topmatras?

Een tijk is het materiaal dat om het schuim is aangebracht. In de beddenbranche zijn er allerlei verschillende tijken mogelijk. Bij Boxspring Xpert kun je kiezen uit een Classic tijk of een Premium tijk. De Classic tijk is de meest voordelige variant. Deze tijk is gemaakt van polyester en climaplus vezel. De tijk is voorzien van een rits waardoor het eenvoudig te wassen is op 40°C. Hierdoor kun je de tijk heerlijk fris houden.

Neem je alleen genoegen met het allerbeste? Dan moet je gaan voor de Premium tijk. De Premium tijk heeft een dikkere kwaliteit en is gemaakt van Tencel. Tencel tijken staan bekend om hun perfecte temperatuur- en vochtregeling. Ook is deze tijk net als de Classic tijk eenvoudig afritsbaar door de 4-zijdige ritssluiting en wasbaar op 40°C. Zowel de Classic als Premium variant is antiallergisch en anti-huisstofmijt. Ideaal voor mensen met een allergie.

Premium (tencel) en Classic tijk

Afbeelding 2: Premium (Tencel) en Classic tijk

Stap 3: het beste materiaal voor mijn nieuwe topmatras selecteren

Topmatrassen zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende materialen. Zo heb je polyether, koudschuim, traagschuim, latex, gel, hybride en 7-zone topmatrassen. Welk materiaal topmatras bij jou past, is afhankelijk van je persoonlijke wensen en voorkeuren. Onderstaand gaan we alle materialen toelichten zodat jij het beste topmatras kunt selecteren afgestemd op jouw wensen en behoeften.

Daarnaast is het belangrijk om op de RG of SG-waarde van het topmatras te letten. Deze RG of SG-waarde geeft aan hoeveel kilo schuim er is gebruikt per kubieke meter. Boxspring Xpert raadt aan om een topmatras te kopen met een minimale RG of SG-waarde van 35. Alle topmatrassen uit ons assortiment hebben dan ook een RG of SG-waarde van 35 of hoger. Over het algemeen geldt: hoe hoger de RG of SG-waarde, des te beter is het topmatras.

Polyether topmatrassen

Polyether topdekmatras

Zoek je een betaalbaar topmatras voor bijvoorbeeld een tienerkamer of logeerkamer? Dan is een polyether topmatras een goede optie. Dit topmatras gaat wat betreft de levensduur minder lang mee t.o.v. alle andere topmatrassen. Heb je een laag lichaamsgewicht of wordt het topmatras weinig gebruikt? Dan is een polyether topmatras een goede optie. Dit type topmatras scheelt namelijk behoorlijk in de portemonnee. Een polyether topmatras is vaak al verkrijgbaar rond de €90,-. Ga je voor een luxe variant topmatras? Dan betaal je gemakkelijk het dubbele. Een polyether topmatras wordt over het algemeen als warm ervaren. Dit komt door de gesloten celstructuur. Sommige mensen vinden dit een positieve eigenschap van polyether, andere mensen beschouwen dit als negatief.

Koudschuim topmatrassen

Koudschuim topdekmatras

Koudschuim is gefabriceerd uit polyurethaan en heeft zijn naam te danken aan het feit dat het materiaal in een koude mal wordt gegoten. Maak je intensief gebruik van je topmatras of heb je een hoger lichaamsgewicht? Dan zou je kunnen gaan voor dit type topmatras. Een koudschuim topmatras heeft namelijk een zeer lange levensduur en biedt veel ondersteuning. Ook is de prijs van een dit type topmatras relatief laag. Bij een koudschuim topmatras profiteer je daardoor van de beste prijs-kwaliteitverhouding. Heb je rug-, spier- of gewrichtsklachten? Dan is koudschuim niet helemaal geschikt. Op basis van drukverdeling scoort dit type topmatras namelijk minder goed. Bij Boxspring Xpert hebben we daar gelukkig een oplossing voor gevonden. We hebben koudschuim gecombineerd met drukverlagend gel. Hierdoor profiteer je van de voordelen van koudschuim, maar ook van de drukverlagende werking van gel.

Gel topmatrassen

Gel topdekmatras

Zoals hierboven beschreven worden gel topmatrassen vaak gefabriceerd uit twee soorten schuim. In de Boxspring Xpert collectie is dit altijd koudschuim met gel. Het is soms ook mogelijk dat dit traagschuim met gel is. Naast de drukverlagende werking, heeft gel nog een groot voordeel. Gelschuim heeft namelijk een verkoelende werking. Gel neemt lichaamswarmte op waardoor het ideaal is voor mensen die het snel warm in bed hebben. De prijzen van topmatrassen met gelschuim zijn gemiddeld. Topmatrassen van gel zijn niet goedkoop maar ook niet extreem duur. Ben je benieuwd naar onze collectie gel topmatrassen? Bekijk ze hier!


Traagschuim topmatrassen

Traagschuim topdekmatras

Traagschuim is zeer populair in de beddenbranche. Dit type topmatras wordt ook wel NASA of Memory-foam topmatras genoemd. Een traagschuim topmatras is de beste optie als je last hebt van rug-, spier- of gewrichtsklachten. Een traagschuim topmatras biedt namelijk geweldige drukverdeling en goede ondersteuning. Het wordt daarom ook veel in ziekenhuizen gebruikt en zelfs door topsporters. Aangezien het ook een positieve invloed heeft op de doorbloeding. Traagschuim wordt over het algemeen wel als warm ervaren. De ventilatie van dit materiaal is namelijk niet geweldig. Wil je een topmatras met een vergelijkbare drukverdeling en ondersteuning maar die verkoelend is? Dan kun je dus beter gaan voor een topmatras gemaakt van gel.

Latex topmatrassen

Latex topdekmatras

Latex topmatrassen zijn misschien wel de meest complete topmatrassen in de markt. Dit type topmatras scoort goed op ondersteuning, drukverdeling, levensduur en ventilatie. Let op: een latex topmatras moet wel geperforeerd zijn, anders is de ventilatie minder goed. Dit houdt in dat er kleine gaatjes zijn aangebracht in het schuim. Hierdoor kan het topmatras goed ventileren en vocht afvoeren. Een ander groot voordeel van latex topmatrassen is dat het zeer hygiënische is. Bij dit type topmatrassen komen schimmels, huisstofmijt en bacteriën niet voor. Het is daarom uitermate geschikt voor mensen met allergieën. Wat betreft het comfort kent een latex topmatras dus geen nadelen. Het enige nadeel van een latex topmatras is misschien de prijs. Over het algemeen zijn latex topmatrassen relatief duur in aanschaf.

Hybride topmatrassen

Hybride topdekmatras

Hybride topmatrassen zijn wat minder bekend in de beddenbranche. Hybrideschuim is een soort van luxere variant van koudschuim. Bij dit type materiaal heb je nog minder snel kans op kuilvorming en geniet je van een nog langere levensduur. Dit type schuim kan nog hogere gewichten aan. Ideaal voor zware mensen of mensen met overgewicht. In ons assortiment vind je twee type hybride topmatrassen: Hybride Koudschuim Topper (met zowel Classic als Premium tijk) en Xdura Hybrideschuim Topper (met zowel Classic als Premium tijk). Neem bijvoorbeeld het Xdura topmatras. Bij dit topmatras is het schuim scheurvast en tegelijkertijd elastisch. Hierdoor is xDura duurzamer dan andere schuimsoorten. Ook heeft het een speciale celstructuur wat zorgt voor een uitstekende luchtdoorlatendheid.

7-zone topmatrassen

7-zone topdekmatras

Ben je op zoek naar een zeer luxe topmatras? Dan is een 7-zone topmatras een goede optie. Bij een 7-zone topmatras zijn er inkeping in het schuim aangebracht waardoor het perfecte ondersteuning biedt aan iedere zone. Deze zones zijn: 2x hoofd en nek-zone, 2x schouder-zone, 2x taille-zone en 1x heup-zone. In ons assortiment vind je een 7-zone topmatras gemaakt van koudschuim en gel. Het voordeel van dit topmatras is het geweldig ligcomfort (Perfecte ondersteuning, drukverlaging en ventilatie). Uiteraard hangt hier dan ook een prijskaartje aan. Dit zijn één van de duurste topmatrassen uit ons assortiment. In de afmeting 80x200 cm kost het goedkoopste 7-zone topmatras €169,-. Met een luxe tencel Premium tijk in de afmeting 200x220 cm betaal je €420,-.

Stap 4: welke hoogte moet mijn topmatras hebben?

Topmatrassen zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende hoogtes. Topmatrassen zijn vaak verkrijgbaar tussen de 4 en 10 cm. Boxspring Xpert raadt altijd aan om een topmatras te bestellen met een minimale hoogte van 6 cm inclusief tijk. Een dunner topmatras zal namelijk weinig toevoegen aan het ligcomfort. Daarom zijn al onze topmatrassen in ons assortiment dan ook 6 cm of hoger. Naast een topmatras van 6 cm, kun je ook een topmatras van 8 cm bij Boxspring Xpert bestellen. Dit biedt nog meer comfort en hierdoor zal je heerlijk uitgerust wakker worden.

Hoe dik moet een topmatras zijn

Afbeelding 3: hoe dik moet een topmatras zijn?

Stap 5: de juiste afmeting van het topmatras selecteren

Je weet nu wat voor topmatras je wil bestellen. Nu moet je alleen nog de juiste lengte van het topmatras te bepalen. Dit kun je doen door je huidige topmatras op te meten. Heb je momenteel nog geen bed? Dan kun je met een eenvoudig ezelsbruggetje de ideale lengte van het bed (en dus ook van het topmatras) bepalen. Tel 20 cm bij je lichaamslengte (of van je partner als die langer is) op en zo vind je de ideale lengte van je nieuwe bed en topmatras. Ben je bijvoorbeeld 184 cm zoals in het voorbeeld hieronder? Tel hier dan 20 cm bij op. De ideale lengte voor je bed en topmatras is dan 204 cm. Dit is echter niet mogelijk, dus rond het dan altijd even af naar een rond getal. Je kan het beste gaan dus voor een lengte van 200 cm.

Afmeting topmatras bepalen

Afbeelding 4: lengte topmatras bepalen

Om de juiste breedte maat te selecteren van het bed en het topmatras kun je het beste kijken naar je postuur. Met een normaal postuur is een breedte van 80 cm per persoon voldoende. Ben je breed gebouwd? Kies dan voor een breedte van 90 cm per persoon.

Stap 6: topmatras kopen

Aan de hand van bovenstaande stappen heb je bepaald welk topmatras het beste bij jou past. Ben je nog niet 100% overtuigd? Maak dan een afspraak en kom proefliggen in onze prachtige showroom. Al onze topmatrassen liggen hier klaar om getest te worden! Heb je wel een keuze kunnen maken? Dan is de volgende stap om het topmatras te gaan bestellen. Maar voordat je tot aankoop overgaat, wil je natuurlijk de levertijd, verzending en betaalmethodes weten.

Levertijd en verzending

Niks is vervelender dan lang moeten wachten op je nieuwe aankoop. Dit begrijp Boxspring Xpert en daarom hebben wij een zeer korte levertijd van ongeveer 6 tot 10 werkdagen. De topmatrassen worden vacuüm gerold in een stevige kartonnen doos en gratis bij je thuisbezorgd.

Betaalmethodes

Bij Boxspring Xpert kun je kiezen uit verschillende betaalmethodes. In Nederland zijn dit bijvoorbeeld IDeal, Bankoverboeking, Credit Card en Paypal. Heb je een nieuw topmatras nodig maar is je saldo momenteel niet toereikend? Geen probleem, bij Boxspring Xpert kun je ook een topmatras op afbetaling kopen. Kies dan uit de betaalmethodes Klarna of In3.

Vragen m.b.t. topmatrassen

Heb je een vraag over één van onze topmatrassen of heb je een algemene vraag over topmatrassen? Stel je vraag dan hieronder en wij helpen je graag verder! Neem je liever telefonisch contact op? Bekijk hier onze contactpagina.

Hulp nodig bij het selecteren van de juiste topper? Neem contact op