Zacht matras kopen? Dit zijn de top 5 zachte matrassen!

Wil jij graag een zacht matras kopen dat perfect bij je past? Of een zacht matras bij je past, wordt grotendeels bepaald door je lichaamsgewicht, wensen- en behoeften van je lichaam en persoonlijke voorkeuren. In deze blog behandelen we alle aspecten waar je op moet letten bij het kopen van zachte matrassen, met uiteindelijk de top 5 zachte matrassen. Na het lezen van deze blog weet je dus of een zacht matras goed bij je past en wat het beste zachte matras is.

Onderwerpen in deze blog:

Wat is een zacht matras?
Voor wie zijn zachte matrassen geschikt?
Welke matrassen zijn (niet) zacht?
Hard of zacht matras bij rugklachten?
Hard of zacht matras voor zijslapers?
Top 5 zachte matrassen
Beste zachte matras
Zacht topmatras / Zachte topper
Zacht matras kopen

Wat is een zacht matras?

Een zacht matras is een matras dat zachter is dan een matras met een gemiddeld of hard ligcomfort. Maar wat voor jou een zacht matras is, kan de ander juist weer ervaren als een hard matras. Dit heeft te maken met de verschillende interpretaties van mensen en de hardheid van de huidige matrassen waar men op slaapt. Waar de een gewend is om op een hard matras te slapen, slaapt de ander op een zacht matras. De persoon die op het zachte matras slaapt, zal een nieuw matras minder snel als zacht beoordelen omdat hij of zij al min of meer gewend is aan een zacht comfort. Het is dus heel persoonlijk wat nou precies een zacht matras is, maar in zijn algemeenheid is een zacht matras een matras dat zacht aanvoelt en je iets in wegzakt met je lichaam.

Voor wie zijn zachte matrassen geschikt?

Afbeelding 1: Te zacht, te hard en de juiste hardheid matras

Voor wie zachte matrassen geschikt zijn, hangt grotendeels af van de factoren lichaamslengte- en gewicht. Als je een zacht matras prefereert, is het belangrijk om ervoor te waken dat het matras niet te zacht is, omdat er dan rug- en gewrichtsklachten kunnen ontstaan. Als je matras te zacht is, neemt je lichaam tijdens je slaap namelijk een slechte houding aan. Het is dus niet altijd even makkelijk om de perfecte hardheid van je matras te bepalen. Om het je makkelijker te maken kun je aan de hand van de onderstaande tabel makkelijker bepalen welke matras hardheid het beste bij jouw lichaam past. Wees er wel op bedacht dat er in deze tabel geen rekening is gehouden met je slaaphouding.

Over het algemeen worden zachte matrassen aanbevolen aan mensen met een laag lichaamsgewicht. Wordt een zacht matras niet aanbevolen voor jouw lichaamslengte en gewicht? Dat wil dan zeggen dat een harder matras voor jou een betere optie is, maar dat wil nog niet zeggen dat een zacht matras ongeschikt is. Als je ondanks je lichaamslengte en gewicht een voorkeur hebt voor een zacht matras, adviseren we je om te kiezen voor een zacht matras dat een goede ondersteuning biedt.

Afbeelding 2: Handige tabel om de geschikte hardheid van je matras te bepalen

Welke matrassen zijn (niet) zacht?

Of een matras hard of zacht is, wordt bepaald door de samenstelling van materialen. Om te voorkomen dat een matras te hard of zacht is, worden veel matrassen vervaardigd uit verschillende materialen om zo een heel specifiek ligcomfort te realiseren. Als je graag op een zacht matras slaapt, kun je matrassen die volledig bestaan uit pocketvering, bonellvering en koudschuim beter vermijden en kiezen voor een matras met een kern van pocketvering of koudschuim én afdeklaag van latex, traagschuim of gel. In matrassen met deze materialen zakt je lichaam namelijk iets weg omdat het zich naar de contouren van je lichaam vormt.

Zacht | gel matrassen & traagschuim matrassen

Gemiddeld | Latex matrassen

Hard | Pocketvering matrassen, Bonellvering matrassen & Koudschuim matrassen

Hard of zacht matras bij rugklachten?

Heb ik baat bij een hard of zacht matras bij rugklachten? In het geval van rugklachten is het uitermate belangrijk dat je matras een goede ondersteuning biedt en je er iets in wegzakt, zodat je spieren en gewrichten worden ontlast. Als je last hebt van rugklachten adviseren we daarom een zacht matras met een kern van pocketvering of koudschuim en afdeklaag van traagschuim of gel. Deze matrassen vormen zich namelijk naar de contouren van je lichaam, waardoor je er iets in wegzakt en je spieren en gewrichten dus worden ontlast. Dit heeft tevens een positief effect op de doorbloeding van je lichaam en is goed voor je wervelkolom. Wil je weten welke matrassen het beste zijn bij rugklachten? Lees dan onze blog “top 5 beste matrassen voor rugklachten”.

Hard of zacht matras voor zijslapers?

Is een hard of zacht matras beter voor een zijslaper? Als je een zijslaper bent, is het belangrijk dat je matras een goede ondersteuning biedt, omdat je wervelkolom dan in een rechte lijn op het matras moet liggen. Als je op je zij slaapt en op een matras ligt dat geen goede ondersteuning biedt, neemt je wervelkolom een S-vorm aan waardoor je sneller last krijgt van rug- of andere lichaamsklachten. Ook is het heel belangrijk dat je als zijslaper op een matras slaapt waarin je heupen en schouders voldoende kunnen wegzakken en je taille goed wordt ondersteund. Als je heupen en schouders niet voldoende kunnen wegzakken in het matras, kunnen er drukpunten ontstaat met rug- en gewrichtsklachten tot gevolg. Het beste matras voor een zijslaper is dus een zacht matras!

Top 5 zachte matrassen

En dan nu onze top 5 zachte matrassen! Alle matrassen in deze top 5 bieden een goede ondersteuning en hebben een zacht ligcomfort waarin je lichaam iets wegzakt. Waar matrassen normaliter over 5 zones beschikken, hebben deze matrassen maar liefst 7 zones zones (2x hoofd & nek, 2x schouders, 2x taille & 1x heupen) die zorgen voor extra comfort en ondersteuning, waardoor je gehele lichaam de ondersteuning krijgt die het nodig heeft. De beoordeling is gebaseerd op de hardheid van het matras, algehele kwaliteit en mate van ondersteuning, waarbij de hardheid van het matras het zwaarst weegt. Als je de nacht graag doorbrengt op een zacht matras, droom je al snel heerlijk weg op deze matrassen!

Belangrijk om te vermelden is dat de matrassen een harde kern hebben met een zachte afdeklaag. Een harde kern is namelijk belangrijk om een goede ondersteuning van het lichaam te realiseren. De matrassen zijn in de kern dus niet zacht, maar hebben een zachte afdeklaag waardoor ze zachter aanvoelen dan matrassen die een gemiddelde hardheid hebben of volledig uit harde materialen bestaan. Matrassen met een kern van zacht materiaal kom je eigenlijk ook nergens tegen, en bieden niet de juiste ondersteuning die het lichaam nodig heeft.

Nr 5. 7-zone Pocketvering Latex Matras Shine

zacht matras

We trappen de top 5 af met het Pocketvering Latex Matras Shine. Dit matras heeft een zacht tot gemiddeld ligcomfort en biedt een goede ondersteuning. De goede ondersteuning wordt gerealiseerd door de kern van hoogwaardige pocketvering, waar de afdeklaag van latex zorgt voor een licht drukverlagend effect en comfortabel ligcomfort. Normaliter heeft een latex matras geen goede ventilatie, maar doordat de latex afdeklaag is geperforeerd, ventileert het pocketvering latex matras Shine uitstekend. Bovendien heeft het matras een lange levensduur en is het anti-allergisch en daarmee perfect voor mensen die last hebben van een allergie.

Nr 4. 7-zone Koudschuim Gel Matras Comfort

zacht
 matras

De vierde plek in deze top 5 wordt bezet door het 7-zone Koudschuim Gel Matras Comfort. Het matras bestaat uit een kern van hoogwaardig koudschuim die ervoor zorgt dat je lichaam de juiste ondersteuning krijgt. Bovenop deze kern is een afdeklaag van gel aangebracht die zorgt voor een zacht comfort. Gel vormt zich namelijk naar de contouren van je lichaam, waardoor je lichaam iets wegzakt in het matras en je spieren en gewrichten worden ontlast. Het koudschuim gel matras is daardoor perfect voor mensen die last hebben van gewrichts- of rugklachten. Ook heeft het matras dankzij de afdeklaag van gel een goede ventilatie en heerlijk verkoelende werking, waarmee het ideaal is voor mensen die snel transpireren in bed en het snel (te) warm hebben.

Nr 3. 7-zone Pocketvering Traagschuim Matras Joy

zacht matras

Het 7-zone Pocketvering Traagschuim Matras Joy heeft een derde plek bemachtigd in deze top 5. Het matras heeft een kern van hoogwaardige pocketvering die zorgt voor een goede ondersteuning en afdeklaag van traagschuim. De afdeklaag van traagschuim heeft in principe hetzelfde zachte ligcomfort en dezelfde ergonomische werking als het 7-zone Koudschuim Gel Matras Comfort. Het grote verschil is dat traagschuim in tegenstelling tot gel goed warmte vasthoudt in plaats van dat het een verkoelend effect heeft. Dit wordt vaak als prettig ervaren door mensen die het snel koud hebben in bed of baat hebben bij warmte vanwege rugklachten. Het matras Joy is dus een genot voor mensen die het snel koud hebben in bed of last hebben van gewrichts- of rugklachten. Dankzij de hoogwaardige pocketvering profiteer je bovendien van een lange levensduur.

Nr 2. 7-zone Pocketvering Gel Matras Fresh

zacht matras

Op nummer 2 staat het 7-zone Pocketvering Gel Matras Fresh. Ook dit matras heeft een kern van hoogwaardige pocketvering, waardoor het een zeer goede ondersteuning biedt. De afdeklaag van gel zorgt voor uitstekende drukverdeling, waardoor je iets wegzakt in het matras en je spieren en gewrichten heerlijk ontspannen. Bovendien heeft het matras een goede ventilatie en lekker verkoelend effect, wat ideaal is voor mensen die snel transpireren of het (te) snel warm hebben in bed. Het verschil met het Koudschuim Gel Matras is dat de kern van pocketvering een nóg betere ondersteuning biedt dan koudschuim. Ervaar je graag de allerbeste ondersteuning en een verkoelend effect in bed? Dan is het 7-zone Pocketvering Gel Matras Fresh een droom die uitkomt!

Beste zachte matras

Dan zijn we nu aangekomen bij het beste zachte matras uit ons assortiment! De beoordeling is gebaseerd op de hardheid van het matras, mate van ondersteuning en algehele kwaliteit van het matras, waarbij de hardheid van het matras het zwaarst weegt. Houd bij het bepalen van de keuze voor je matras echter vooral rekening met je persoonlijke voorkeuren! Welk matras het beste is, hangt er namelijk vanaf welke eigenschappen het beste passen bij je voorkeuren en specifieke slaapwensen- en behoeften van je lichaam.

Nr 1. 7-zone Koudschuim Traagschuim Matras Cosy

zacht matras

Het beste zachte matras is het 7-zone Koudschuim Traagschuim Matras Cosy. De kern van het matras bestaat uit hoogwaardig koudschuim die wederom zorgt voor een optimale ondersteuning. De afdeklaag van gel zorgt voor het zachte ligcomfort en vormt zich naar je lichaamsvormen, waardoor het perfect is voor mensen met gewrichts- en rugklachten. Het matras geeft weliswaar een iets minder goede ondersteuning dan de matrassen met een kern van pocketvering, maar heeft alsnog een hele goede ondersteuning. Het matras is wél elastischer waardoor het een zachter ligcomfort heeft dan de matrassen met een kern van pocketvering. Wil je graag een matras dat een goede ondersteuning geeft en het zachtste ligcomfort? Dan is het 7-zone Koudschuim Traagschuim Matras Cosy een perfecte match!

Zacht topmatras / Zachte topper

Wil je echt héél zacht slapen en vind je je matras niet zacht genoeg? Dan kun je ervoor kiezen om je matras te voorzien van een zacht topmatras voor een nóg zachter ligcomfort. Als je een zachte topper wil aanschaffen, adviseren we om te kiezen voor een traagschuim, gel of latex topmatras.

Zacht matras kopen

Wil je graag een zacht matras kopen bij Boxspring Xpert? Dan kun je 100 dagen proefslapen! Zo weet je zeker dat het matras perfect bij je past! Blijkt het toch geen goede match? Dan heb je de mogelijkheid om je matras binnen 100 dagen te retourneren en eventueel om te ruilen voor een ander matras dat beter bij je past. Als je bij ons een matras bestelt, slaap je al binnen 5 á 10 werkdagen op je nieuwe matras. Bovendien bezorgen we je matras gratis aan huis. Heb je een vraag over één van onze matrassen of advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen je graag verder.Hulp nodig bij het selecteren van de juiste topper? Neem contact op