Welk matras past bij mij? Het beste matras kiezen in 5 stappen

Een goede nachtrust begint bij een goed bed en matras. Het is daarom belangrijk om op een matras te slapen dat goed bij je past. Er zijn echter talloze soorten matrassen, wat het lastig kan maken om te bepalen welk matras voor jou het beste is. Zo heeft elk soort matras zijn voor- en nadelen en identieke eigenschappen. Het is dan ook heel persoonlijk wat voor jou het beste matras is. In deze blog geven we in 5 makkelijke stappen antwoord op de vraag "welk matras past bij mij?" en geven we een aantal belangrijke tips waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw matras!

Wat is het beste matras?

Er bestaat geen matras dat het beste is voor iedereen. Wat voor jou het beste matras is, hangt af van allerlei verschillende factoren. Lig je graag op een hard of zacht matras? Heb je het snel warm of koud in bed? Heb je last van lichamelijke klachten? Slaap je op je rug, zij of buik? Dit zijn allemaal factoren die van belang zijn bij het bepalen van het beste matras. Heel persoonlijk dus! Het beste matras is een matras dat het beste past bij jouw specifieke wensen, behoeften en voorkeuren.

Wat is een goed matras?

Voordat we verder inzoomen op de factoren die belangrijk zijn voor het kiezen van het beste matras, is het goed om te weten welke algemene kenmerken een goed matras moet hebben. Een goed matras moet in ieder geval voldoen aan de volgende kenmerken:

1. Goede prijs- kwaliteitverhouding

Je wil natuurlijk een goed matras voor een schappelijke prijs en niet het gevoel hebben dat je teveel hebt betaald voor je nieuwe matras. Het is belangrijk om te weten dat een goed matras niet per se duur hoeft te zijn. Of je nou een goedkoop matras of luxe matras koopt, er mogen nooit concessies worden gedaan op kwaliteit. Laat je daarom nooit leiden door de prijs, maar laat je goed informeren.

2. Hygiënisch

Ook is het belangrijk dat een matras hygiënisch is, zodat je lekker fris kunt slapen. Een goede hygiëne draagt daarnaast bij aan een lange levensduur en daarmee de kwaliteit van het matras. We adviseren dan ook om altijd te kiezen voor een matras met een tijk. Een tijk beschermt je matras tegen vuil en andere viezigheid en is gemakkelijk afneembaar en wasbaar. Zo slaap je lekker fris en lang op je nieuwe matras!

3. SG-waarde van minimaal 35

De SG-waarde (ook wel RG-waarde genoemd) staat voor soortgelijk gewicht en zegt iets over de duurzaamheid van het matras. Deze waarde drukt uit hoeveel kilo schuim er per kubieke meter is gebruikt. Bij een lage SG-waarde is er minder schuim, en dus minder materiaal en meer lucht, per kubieke meter gebruikt dan bij een hoge SG-waarde. Bij een hoge SG-waarde is er sprake van het tegenovergestelde, namelijk meer materiaal en minder lucht. Matrassen met een hoge SG-waarde zijn zwaarder en kwalitatief beter dan matrassen met een lage waarde. We adviseren om altijd een minimale SG-waarde van 35 aan te houden voor de aankoop van je nieuwe matras.

Stap 1: Je slaaphouding bepalen

Iedereen slaapt anders. Je slaaphouding is een belangrijke factor voor het kiezen van het beste matras. We kennen 3 verschillende slaaphoudingen: buikslapers, zijslapers en rugslapers. Wat voor slaper jij bent, is te herkennen aan de slaaphouding die je aanneemt wanneer je in slaap valt. Let hierbij vooral op de binnenkern van het matras.

Beste matras rugslaper

Ben je een rugslaper? Dan ben je één van de weinigen, maar wel goed bezig! Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug de beste slaaphouding, omdat je lichaam in deze positie volledig en goed wordt ondersteund. Als je op je rug slaapt, is het belangrijk dat je met je rug in een natuurlijke S-vorm op het matras ligt waarbij je rugholte goed wordt ondersteund. Kies dan voor een matras dat voldoende ondersteuning biedt en waarin je niet teveel wegzakt. In dit geval is het verstandig om te kiezen voor een matras met een binnenkern van pocketvering en afdeklaag van koudschuim, traagschuim of gel.

Beste matras zijslaper

Als je op je zij slaapt, behoor je tot de meerderheid! De meeste mensen slapen namelijk op hun zij. Het is niet de allerbeste slaaphouding, maar ook zeker niet de slechtste. Wil of kun je niet op je rug slapen? Dan is op je zij slapen het beste alternatief. Net als bij rugslapers moet bij zijslapers rekening gehouden worden met de wervelkolom. Deze moet bij zijslapers namelijk recht liggen, maar ligt al snel in een S-vorm wanneer je matras te zacht of hard is. Als je een zijslaper bent, kun je het beste kiezen voor een matras dat een goede ondersteuning biedt en drukverlagend is, zoals matrassen met een binnenkern van pocketvering of koudschuim en afdeklaag van latex, traagschuim of gel.

Beste matras buikslaper

In principe raden we deze slaaphouding af, omdat dit de slechtste slaaphouding is. Wil je toch per se op je buik slapen omdat dit nou eenmaal de fijnste slaaphouding is, of kun je gewoonweg alleen maar op je buik slapen? Om lichamelijke klachten zoals rugpijn en nekpijn te voorkomen, adviseren we om dan te kiezen voor een matras dat tegendruk geeft waardoor je buik in de juiste positie wordt gedrukt. Een matras met een binnenkern van pocketvering en afdeklaag van gel is dan bijvoorbeeld een verstandige keuze.

Stap 2: Kies het beste materiaal voor je matras

Je weet nu welk matras het beste is voor je slaaphouding. Je slaaphouding is echter niet de enige factor waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van het beste matras. Baseer de keuze van je nieuwe matras daarom niet alleen op je slaaphouding. Welk materiaal het beste bij je past is ook afhankelijk van de wensen en behoeften van je lichaam en je persoonlijke voorkeuren. We nemen alle mogelijke materialen even door, zodat je makkelijker kunt bepalen welk soort matras voor jou het beste is.

Bonellvering matrassen vs. Pocketvering matrassen

De zachtste topper uit ons assortiment

De binnenkern van matrassen bestaan vaak uit pocketvering. Een pocketvering matras heeft een optimale ventilatie en goede vochtafvoer, waardoor je altijd een aangename temperatuur in bed hebt. Daarnaast biedt pocketvering een goede veerkracht en hoge mate van comfort. Dankzij de goede veerkracht is er een weinig kans op kuilvorming en geniet je van een lange levensduur.

Wil je een goed matras voor een lagere prijs? Dan biedt een bonellvering matras je een uitweg! Bonellvering heeft een goede ventilatie en fijn ligcomfort. Het grote verschil met pocketvering is dat bonellvering een minder goede drukverdeling heeft, waardoor er op den duur drukpunten en een soort van ‘trampoline effect’ kunnen ontstaan.

Koudschuim matrassen

De zachtste topper uit ons assortiment

Ben je op zoek naar een goed matras voor een schappelijke prijs? Dan is een koudschuim matras een goede optie! Een koudschuim matras is uiterst geschikt voor mensen die intensief gebruik maken van het matras of een hoog lichaamsgewicht hebben. Koudschuim is namelijk ontzettend veerkrachtig, biedt een goede ondersteuning en heeft een lange levensduur. Bovendien heb je met een koudschuim matras nauwelijks kans op kuilvorming. Heb je last van lichamelijke klachten zoals nek, rug- of gewrichtsklachten? Dan kun je beter geen koudschuim matras kiezen, omdat het geen goede drukverdeling heeft. Heb je last van lichamelijke klachten en bevallen de voordelen van koudschuim je eigenlijk wel? Kies dan voor een koudschuim matras met drukverlagend gel. Een gel koudschuim matras heeft dankzij de afdeklaag van gel wél een goede drukverdeling en is geschikt voor mensen met rug- en gewrichtsklachten.

Traagschuim matrassen

De zachtste topper uit ons assortiment

Traagschuim matrassen zijn tegenwoordig ontzettend populair. Traagschuim matrassen bieden namelijk een goede ondersteuning maar liggen toch lekker zacht. Een zacht matras hoeft namelijk niet te betekenen dat het matras een minder goede ondersteuning biedt. Bovendien vormt traagschuim zich naar de contouren van je lichaam, waardoor het uitermate geschikt is voor mensen die last hebben van rug- en gewrichtsklachten. Traagschuim reageert namelijk op lichaamswarmte en gewicht, waardoor het een goede drukverdeling heeft en zich aanpast aan je lichaam waardoor dergelijke klachten verminderd of zelfs voorkomen kunnen worden. Deze ergonomische werking heeft een positieve invloed op de doorbloeding van je lichaam en wervelkolom. Een eventueel nadeel van een traagschuim matras is dat het ten opzicht van andere materialen minder goed ventileert en daardoor warmte vasthoudt. Dit is een nadeel voor mensen die het snel warm hebben in bed, maar juist weer een voordeel voor mensen die het snel koud hebben in bed. Heb je last van rug, gewrichts- of spierklachten en het snel koud in bed? Dan is een traagschuim matras een droom die uitkomt. Heb je last van dergelijke klachten en het snel warm in bed? Dan word je waarschijnlijk gelukkiger van een gel matras.

Gel matrassen

De zachtste topper uit ons assortiment

Een gel matras is gemaakt van een combinatie van koudschuim en gel. Waar de kern van koudschuim zorgt voor de juiste ondersteuning, zorgt de gel afdeklaag voor een goede drukverdeling en uitstekende ventilatie. Een gel matras is net als een traagschuim matras perfect voor mensen die last hebben van rug, spier- of gewrichtsklachten, omdat het zich naar de contouren van je lichaam vormt. Door de goede ventilatie heeft een gel matras in tegenstelling tot traagschuim een lekker verkoelende werking waardoor het ideaal is voor mensen die het snel warm hebben in bed. Heb je last van lichamelijke klachten en het snel warm in bed? Dan is een gel matras een perfecte match!

Latex matrassen

De zachtste topper uit ons assortiment

Latex wordt vervaardigd uit synthetisch en- of natuurlatex en is zeer rekbaar en veerkrachtig. Een latex matras ligt super comfortabel dankzij de veerkrachtige en soepele eigenschappen van latex. Daarnaast heeft een latex matras een lichte drukverlagende werking waardoor de curve van je ruggengraat goed wordt ondersteund. Wanneer de belasting zwaar is, zal het latex namelijk tegendruk geven en bij lichte belasting goed meeveren, zodat je altijd de juiste ondersteuning krijgt. Maar dat is nog niet alles! Het grootste voordeel van latex is namelijk dat het antiallergisch is en daardoor heel hygiënisch. Schimmels, huisstofmijt en andere bacteriën hebben namelijk geen kans om zich in het materiaal te nestelen, waardoor het ideaal is voor mensen met allergieën. Bovendien zijn latex matrassen ook nog eens brandwerend.

Stap 3: Kies de juiste hoogte van je matras

Matrassen zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende hoogtes. Wij adviseren om altijd een minimale hoogte aan te houden van 15 cm. Matrassen van 17 á 20 cm hoog zijn nóg beter en matrassen met een hoogte van meer dan 20 cm liggen het allerfijnst! Over het algemeen is een hoger matras comfortabeler en biedt deze een langere levensduur.

Stap 4: Kies de juiste afmeting van je matras

De juiste afmeting van je matras kun je eenvoudig bepalen aan de hand van de afmetingen van je bed. Houd altijd dezelfde afmeting aan als die van je huidige bed. Zoek je een matras voor een nieuw bed? Dan hebben we een handig ezelsbruggetje om de ideale lengte van je nieuwe matras te bepalen. Neem je lichaamslengte, of die van je partner als hij of zij langer is, en tel er 20 cm bij op. Voilá: dit is de perfect lengte van je nieuwe matras! Stel voor je hebt een lichaamslengte van 184 cm net als de persoon op de afbeelding. Tel hier 20 bij op en de ideale lengte van het matras is dan 204 cm. Er zijn echter geen matrassen te verkrijgen met een lengtemaat van 204 cm, dus rond je het getal gewoon af. In dit geval is 200 cm dan de juiste lengtemaat. Zorg ervoor dat je altijd een minimale speling hebt van 15 cm.

De juiste breedtemaat van je matras kun je het beste baseren je postuur. Met een normaal postuur is een breedte van 80 cm per persoon afdoende. Ben je breed gebouwd? Kies dan voor een totale breedte van 180 cm. Wil je echt heel ruim liggen? Ga dan voor een breedte van in totaal 200 cm.

Stap 5: Het beste matras kopen

Nu je alle stappen hebt doorlopen, weet je welk matras het beste bij je past! Ben je echter nog niet helemaal zeker van je zaak en twijfel je nog? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice of maak een afspraak en kom proefliggen in onze prachtige showroom. Voordat je een definitieve keuze maakt, informeren we je graag nog even over de verzending, levertijd en betaalmogelijkheden. Bekijk hier onze uitgebreide collectie matrassen.

Verzending en levertijd

We begrijpen dat je zo snel mogelijk wil slapen op je nieuwe matras. We hanteren daarom een snelle levertijd van 6 tot 10 werkdagen op alle matrassen uit ons assortiment. Je nieuwe matras wordt ook nog eens gratis bij je thuisbezorgd.

Betaalmethodes

Je kunt bij ons kiezen uit verschillende betaalmethodes. Voor Nederland zijn de betaalmethodes PayPal, IDeal, Credit Card en Bankoverschrijving. Ook is het mogelijk om een matras op afbetaling te bestellen. Kies dan voor de betaalmethode Klarna of In3.

Het beste matras voor rugklachten

Hoewel er geen matras per definitie het beste is, adviseren we voor rugklachten altijd een traagschuim matras of gel matras. Wanneer je last hebt van rugklachten of andere lichamelijke klachten, is het namelijk belangrijk dat het matras zich naar je lichaam vormt. Dankzij deze ergonomische werking kunnen dergelijke klachten worden aanzienlijk worden verminderd. Het grote verschil tussen traagschuim en gel is dat gel een uitstekende ventilatie heeft en daardoor een verkoelende werking. Dit wordt vaak als prettig ervaren door mensen die het snel warm hebben in bed. Heb je het juist snel koud in bed of gewoonweg meer baat bij warmte vanwege je klachten? Kies dan voor een traagschuim matras.

Anti allergie matras

Ook wanneer je last hebt van een allergie, adviseren we een specifiek matras. In dit geval is een latex matras de beste optie. Latex is antiallergisch en antihuisstofmijt en daardoor perfect voor mensen met allergieën. Ook is ons Latex Matras geperforeerd, waardoor het een uitstekende ventilatie heeft. Ook niet onbelangrijk wanneer je allergisch bent!

Onderhoudstips voor je matras

Wanneer je een nieuw matras koopt, is het natuurlijk wenselijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Met de onderstaande tips kun je je matras goed onderhouden en de levensduur verlengen:

  • Luchten en ventileren: Elke nacht verlies je veel vocht dat in je matras en beddengoed kan gaan zitten. Door je matras goed en regelmatig te luchten, zorg je ervoor dat dit vocht de kans heeft om weg te trekken. Het luchten van je matras kun je doen door je beddengoed opengeslagen aan het voeteneinde te laten liggen totdat je ’s avonds weer in je bed kruipt. Ook kan het helpen om je slaapkamer goed te ventileren door het raam even open te zetten.
  • Je matras regelmatig keren: Door het matras met enige regelmaat te keren voorkom je kuilvorming en gaat je matras langer mee. Keer je matras minimaal 4 keer per jaar om in de lengterichting, zodat je matras overal gelijkmatig wordt belast. Dit geldt overigens niet voor matrassen die niet aan beide zijden te beslapen zijn.
  • Voorzie je matras van een topper: Een topmatras zorgt voor extra comfort en beschermt je matras tegen slijtage en viezigheid. Zo lig je langer en fijner op je nieuwe matras!
  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid: Door te zorgen voor een goede luchtvochtigheid voorkom je dat er schimmelvorming ontstaat. Door schimmelvorming kan je matras behoorlijk beschadigd of zelfs volledig onbruikbaar worden.
  • Je slaapkamer regelmatig stofzuigen: Stofzuig je slaapkamer minimaal 1 keer per week en vergeet hierbij je bed niet. Het stofzuigen van je bed voorkomt dat huisstofmijt zich in je matras kan nestelen. Je ziet de beestjes weliswaar niet met eigen ogen, maar kunt er wel veel last van hebben of er zelfs allergisch voor zijn.
  • Gebruik een molton: Een molton zorgt ervoor dat het transpiratievocht meteen wordt opgenomen, waardoor het matras zo goed als droog blijft. Bovendien beschermt een molton je matras tegen vuil en is deze eenvoudig afneembaar en wasbaar.
Hulp nodig bij het selecteren van de juiste topper? Neem contact op