Hoe werkt een slaapbank?

Hoe werkt een slaapbank? Dit is een veelgestelde vraag van onze klanten! Veel systemen zijn namelijk niet echt handig of snel bij het uitklappen. Geen pluspunt natuurlijk en al helemaal niet wanneer je de slaapbank regelmatig gebruikt. Vandaag belichten we daarom de werking van de slaapbank plus de verschillende systemen en de voor- en nadelen. Ook zijn lang niet alle slaapbanken even goed van kwaliteit. We vertellen dus ook nog even waar je een goede kwaliteit slaapbank aan herkent.

Hoe kun je een slaapbank uitklappen?

Bij onze 3-zits slaapbanken en hoekslaapbanken werkt het op onderstaande manier:

Stap 1: trek aan de lus

De werking van onze 3-zits slaapbanken en hoekslaapbanken zijn zeer simpel. In het zitgedeelte van de bank zit een lus. Je trekt deze omhoog en naar je toe.

Stap 2: druk de voorkant van het uitgeklapte gedeelte naar beneden

Het deel van de slaapbank dat je naar voren trekt, druk je met één simpele beweging naar beneden. Zo ontstaat op een zeer simpele manier een tweepersoons bed. Vaak bevindt zich onder het zitgedeelte of in de armleuningen ook opbergruimte voor je beddengoed. Dit vind je ook terug bij onze slaapbanken.

 

Hoekslaapbank met opbergruimte

Welke systemen zijn er om je slaapbank uit te klappen?

Er bestaan allerlei soorten slaapbanken. Zo zijn er slaapbanken waarbij je op de zitkussens slaapt. Maar er bestaan ook slaapbanken waarbij je de zitkussens verwijdert en op een aparte matras slaapt die je uitklapt. Het voordeel van deze bank is dat deze langer meegaat. Ook lost deze het probleem van veel slaapbanken op. Slaapbanken zijn vaak of te hard of te zacht. Want voor een zitbank heb je hardere steviger kussens nodig dan voor een matras. Met een aparte matras en zitkussens los je dit probleem dus op. Mits de matras en kussens van goede kwaliteit zijn uiteraard.

Slaapbank met rolsysteem

Naast een uitklapsysteem met scharnieren, zijn er nog andere uitklapsystemen bij slaapbanken. Bij de meeste goedkopere slaapbanken trek je de bedbodem uit de onderkant van de bank en klap je de zitkussens open. Zo ontstaat op snelle en simpele wijze een tweepersoons bed. Nadelen van dit type slaapbanken zijn de vaak slechte kwaliteit van de bedbodem en matras. De bedbodem is vaak van een houten plaat of dunne latten op een frame. Dit biedt onvoldoende steun voor je lichaam tijdens het slapen.

Ook bestaat de matras vaak uit losse delen. In dat geval heb je last van naden en openingen of kussens die verschuiven. De matras van dit soort slaapbanken is vaak van een zeer minimale kwaliteit. Verder is dit soort slaapbank veel minder eenvoudig te openen dan een uitklapsysteem met scharnieren. En als laatste heeft dit soort slaapbanken meestal ook geen opbergruimte voor je beddengoed.

Slaapbank met klik-klak systeem

Bij een klik-klak systeem heeft de slaapbank een groot matras op een frame. Het frame klik je dan met één beweging open tot een bed. Het kussen op de bank is zacht zodat je het kunt dubbel klappen. Of de kussens hebben een spleet waardoor je deze gemakkelijk kunt openklappen.

Vaak zijn deze slaapbanken wat beter van kwaliteit dan een slaapbank met rolsysteem. Maar toch zijn ook deze slaapbanken niet echt geschikt om elke dag op te slapen. De matras is vaak te zacht en zeker niet vergelijkbaar met een reguliere matras.

Slaapbank met stapelbare zitkussens

De laatste variant slaapbank heeft losse kussens die je kunt stapelen. Je plaatst ze los op de grond zonder bedbodem. Dat is ook direct het nadeel van dit systeem. Zonder bedbodem heeft je lichaam onvoldoende ondersteuning tijdens het slapen. Ook is de kwaliteit van deze kussens vaak niet vergelijkbaar met een goede matras. Daarmee is dit type slaapbank niet echt geschikt om regelmatig op te slapen. Ook is er geen opbergruimte in de slaapbank met stapelbare kussens.

Wat is een goede slaapbank?

Je weet nu dat er allerlei verschillende slaapbank systemen zijn en hoe deze werken. Maar wat is nu een goede slaapbank? De meningen over slaapbanken zijn namelijk niet altijd even positief. Dat komt omdat veel slaapbanken of slecht slapen of slecht zitten. De slaapbank die slecht slaapt is vaak te hard en de slaapbank die slecht zit juist weer te zacht. Belangrijk is daarom om een online winkel te vinden waar je de slaapbank een tijd mag uitproberen. Daarom bieden wij ook de mogelijkheid om alle slaapbanken en verschillende zit- en ligcomforts in onze showroom uit te testen. Zo weet je zeker of de slaapbank aansluit bij uw persoonlijke wensen en eisen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een slaapbank?

Niet alle slaapbanken zijn slecht. Er bestaan ook hoge kwaliteit slaapbanken. Waar moet je nu eigenlijk op letten om te weten of je een lekkere en goede slaapbank koopt? We geven je even een overzicht met de belangrijkste punten:

Hoe is het frame en onderstel?

Vaak zien we slaapbanken waarbij de bodem uit een losse houten plaat bestaat of uit wat simpele houten latjes. Dat is natuurlijk geen volwaardig en goed slaapsysteem. Een goede slaapbank heeft ofwel een bodem met vering zoals bij een boxspring; dus met bonell- of pocketvering. Of een lattenbodem vergelijkbaar aan die van een regulier bed. De bedbodem moet ook van massief, solide en stevig materiaal gemaakt zijn.

Wat is de kwaliteit van de matras?

Een goed matras is een matras van sg10 tot sg40 schuim of van schuim met vulling. Schuim vanaf sg25 biedt het meeste comfort. En kies zeker ook voor een matras met extra vulling. Naast een schuim matras is ook een pocketvering matras een goed matras om dagelijks op te slapen. Een slaapbank met binnenvering biedt veel comfort en een goede ventilatie. Deze slaapbank ziet er qua uiterlijk uit als een reguliere hoekbank. Ten slotte is zo’n binnenvering matras prima geschikt om elke nacht op te slapen.

Kom langs in onze slaapbank showroom

Je weet nu hoe een slaapbank werkt en wat een goede slaapbank is. Wij gaven ook aan dat het belangrijk is om een slaapbank altijd eerst te testen. Zo weet je welk lig- en zitcomfort het beste bij je wensen aansluit. Zit er een model in ons assortiment die je aanspreekt? Maak dan een afspraak en kom langs in onze slaapbank showroom of bestel onze gratis slaapbank sample box!

Hulp nodig bij het selecteren van de juiste topper? Neem contact op