Ga je binnenkort studeren en heb je geen ruimte voor een bed en een bank? Dan is een slaapbank de perfecte oplossing. Check wel van te voren een aantal punten even goed. Zo is niet elke slaapbank geschikt om elke nacht op te slapen. En kun je de slaapbank eenvoudig en snel openklappen tot bed? Wel zo handig wanneer je dat elke nacht moet doen natuurlijk. En zo zijn er nog wat meer belangrijke weetjes. Denk aan de beschikbare ruimte en opbergruimte voor je beddengoed. En waar moet je nu op letten om te weten of de slaapbank voldoende comfort biedt voor een goede nachtrust? Lees het allemaal in onze blog.
Kun je elke nacht op een slaapbank slapen?
De slaapbank wordt meestal gebruikt als logeerbed. In dat geval stellen we vaak wat minder hoge eisen aan het slaapcomfort. Maar slaap je er bijvoorbeeld elke nacht op je slaapbank als student? Dan is een kwalitatief goed bed natuurlijk wel heel belangrijk. Je wilt natuurlijk liever geen rugpijn wanneer je ’s-ochtends wakker wordt. Hoe weet je nu of een slaapbank voldoende comfort biedt qua slapen?
Een goede slaapbank voor een student bestaat eigenlijk uit eenzelfde soort systeem als een goed bed. Dus een (latten)bodem en een matras met pocket- of bonellvering en een goede kwaliteit schuim (bijvoorbeeld koudschuim).
De meeste slaapbanken die worden aangeboden hebben dit niet. Ze zijn misschien goedkoper, maar bieden onvoldoende slaapcomfort als bed. Investeer voor een studentenkamer dus zeker in een goede kwaliteit slaapbank. Bij beddenwinkels vind je vaak slaapbanken die identiek zijn aan een bed. Logisch, want ze worden immers in dezelfde fabriek gemaakt.
Is de slaapbank snel uitklapbaar?
Heb je een slaapbank gevonden die voldoende slaapcomfort biedt? Check dan zeker even het uitklapsysteem. Is de wel slaapbank snel & simpel uitklapbaar tot bed? En zijn de scharnieren van voldoende kwaliteit?
Er bestaan verschillende systemen. Sommige slaapbanken knik je dubbel en klap je daarna in één keer uit tot bed. Sommige slaapbanken bestaan uit kussens die je op de grond naast elkaar plaatst. De duurdere slaapbanken hebben meestal een systeem waarbij je de onderkant eruit trekt. Daarna trek je het kussen omhoog met een scharniersysteem. Ook hebben dit type slaapbanken soms een metalen onderkant met poten die je kunt uitklappen.
Deze laatste twee soorten systemen zijn het meest duurzaam en simpel. Binnen een paar minuten transformeer je zo je slaapbank tot bed.
Slaapbank met opbergruimte
Studentenkamers zijn vaak klein. Wanneer de ruimte beperkt is, dan is elke extra opbergruimte mooi meegenomen. Veel slaapbanken hebben onder een deel van de bank ook een opbergplek. Die klap je met één klik snel & simpel open. Handig voor je beddengoed en kussen. Zo heb je dit direct bij de hand. Want als je elke avond je bed moet opmaken, dan is het zeker niet praktisch wanneer dit ver weg ligt. Maar je kunt deze ruimte natuurlijk ook voor kleding of andere spullen gebruiken. In ons assortiment vind je bijvoorbeeld een slaapbank met opbergruimte in de armleuningen en een slaapbank met opbergruimte in de chaise longue
De voordelen van een slaapbank
Een slaapbank in je studentenkamer heeft een aantal belangrijke voordelen:
- Je hebt een bank en bed ineen en bespaart zo dus flink wat geld. Wanneer je een bank en bed los koopt, ben je zeker het dubbele kwijt.
- Je kunt zo een knusse en sfeervolle woonkamer maken. Met alleen een bed kun je de ruimte minder eenvoudig stijlvol inrichten.
- Je bespaart ruimte met een slaapbank omdat je maar één meubelstuk plaatst in plaats van twee.
- Beter slapen zorgt voor betere cijfers. Onderzoek heeft bewezen dat je je in een mooi ingerichte ruimte prettiger voelt en ook beter slaapt. Met een slaapbank kun je makkelijker een stijlvolle ruimte inrichten. Investeer in een slaapbank met goede kwaliteit bed zodat je er elke nacht goed op slaapt.
De beschikbare ruimte in je kamer
Elke slaapbank heeft andere afmetingen. Wanneer de ruimte beperkt is, zul je dus moeten passen en meten. In een zeer kleine ruimte kun je beter kiezen voor een kleine 2-zits slaapbank. Heb je wat meer ruimte, dan is een bank met meer zitplaatsen en een tweepersoons bed zeer praktisch. Kies dan bijvoorbeeld voor een 3-zits slaapbank of een ruime hoekslaapbank. Denk verder na over de volgende punten:
- Wil je een één- of tweepersoons bed?
- Hoeveel mensen moeten er op de slaapbank kunnen zitten? Denk aan etentjes, filmavonden en feestjes met vrienden
- Heb je een lege hoek in je kamer? Bekijk dan zeker of een hoekbank met chaise longue past in de ruimte. Een hoekbank neemt relatief gezien minder ruimte in
- Wat voor model vind je mooi?
- Wat past qua kleur & design goed in de ruimte en bij je andere spullen?
- Heb je zeer beperkte ruimte maar wel een hoog plafond? Dan kun je ook een hoog platform maken en daar je slaapbank op plaatsen
Topmatras voor extra comfort
Een slaapbank is natuurlijk bank en bed tegelijk. En een bank is nu eenmaal wat steviger dan een bed. Dus ook wanneer je slaapbank een goed slaapsysteem heeft, dan nog kan de matras wat hard aanvoelen. En dan een dikke en stevige topmatras echt een uitkomst. Zo lig je heerlijk zacht en comfortabel en heb je toch de ondersteuning van de matras en vering. Wel zo belangrijk wanneer je er elke nacht op slaapt natuurlijk. De topmatras vouw je op en leg je op een krukje naast je bed. Of je rolt hem op en zet hem in een hoek van je kast.
De prijs/kwaliteitsverhouding
Wanneer je student bent en krap bij kas zit, dan zal je misschien op zoek gaan naar een goedkope slaapbank. En natuurlijk word je keuze ook beïnvloed door je portemonnee. Maar realiseer je wel dat een goedkope slaapbank vaak minder duurzaam is. Er worden goedkope materialen gebruikt en het bed is lang niet altijd even comfortabel met een dunnere matras en harde bodem. En dat is natuurlijk niet zo prettig wanneer je er elke nacht op slaapt.
Voor een goede slaapbank met kwalitatief goed bed moet je rekenen op een bedrag tussen de 700 en 1400 euro. Maar dan heb je wel een slaapbank die zeer lange tijd meegaat en waarbij je geniet van een fijn ligcomfort. Ook na je studententijd kun je de slaapbank dan nog gebruiken in een logeerkamer bijvoorbeeld.