Wat is een traagschuim topper?

Op een boxspring slapen zonder topmatras kan eigenlijk niet meer! Een topper is in veel situaties noodzakelijk en verbetert je nachtrust aanzienlijk. Een van de meest voorkomende toppers is de traagschuim topper. Maar wat is een traagschuim topper exact en wat zijn de voordelen van een traagschuim? We vertellen het je in deze blog!

Wat is een topmatras?

Een topmatras wordt als het ware op de normale matras gelegd. De topmatras is een dun laagje matras, waarvan de dikte varieert tussen de 5 en 12 centimeter. Een topmatras verhoogt het slaapcomfort, omdat het ervoor zorgt dat je matras harder of zachter aanvoelt. Deze kleine verandering heeft een positief effect op het lig- en slaapcomfort van je bed. Ook het feit dat een topper warmte of koelte kan behouden maakt de nacht een stuk aangenamer. Daarnaast is een topper op de lange termijn goed voor de portemonnee, omdat een topmatras het gewone matras beschermt tegen slijtage en vlekken, waarmee de levensduur van het gewone matras wordt verlengd. Verder is een topper handig wanneer je tweepersoons bed uit twee eenpersoonsmatrassen bestaat. Een grote ergernis is namelijk de naad die vaak ontstaat tussen de twee matrassen in, welke verholpen kan worden door een tweepersoons topper. Een topmatras kent dus vele voordelen en is allesbehalve een overbodige luxe! !

RG-waarde matrassen

Wanneer je op zoek bent naar een topmatras zie je de term RG-waarde (ook wel SG-waarde genoemd) vaak voorbij komen. De RG-waarde betekent volumegewicht en geeft informatie over de duurzaamheid van het matras. De waarde drukt uit hoeveel ruwe massa in kilogrammen er in één kubieke meter schuim is verwerkt. Hoe hoger de RG-waarde hoe beter de kwaliteit. Een topper met een hoge RG-waarde biedt meer veerkracht en comfort dan een matras met een lagere RG-waarde en heeft minder kans op kuilvorming. Een matras met en hoge RG-waarde is vaak wat zwaarder omdat er meer materiaal in is verwerkt. Een matras met een lage RG-waarde is juist lichter omdat er meer lucht in verwerkt is en is van minder goede kwaliteit dan een matras met een hoge waarde. We adviseren om altijd een RG-waarde van minstens 40 aan te houden voor de aanschaf van je nieuwe topmatras.

Wat is traagschuim?

Traagschuim bestaat uit kleine schuimbelletjes die omgeven zijn door een dun vliesje. Deze vliesjes zorgen ervoor dat het een tijdje duurt totdat de topper weer zijn eigen vorm heeft nadat je het hebt ingedrukt. De werking van traagschuim zorgt ervoor dat de topper zich aanpast aan je lichaam en een drukverlagende werking heeft, waardoor het ligcomfort van een traagschuim topper hoogwaardig is.

Voordelen traagschuim topper

Een topper van traagschuim kent de onderstaande voordelen:

  • Er ontstaan minder drukpunten door een traagschuim topper, omdat traagschuim zich naar het lichaam vormt. Dit heeft een gunstige werking op de bloedsomloop, spieren en gewrichten van je lichaam.
  • Rug- en gewrichtsklachten kunnen worden verminderd of zelfs voorkomen door een traagschuim topmatras. Een traagschuim topper is daarom ook aan te raden wanneer je last hebt van rug- of gewrichtsklachten.
  • Door een traagschuim topmatras draai en woel je minder in de nacht, omdat je schouders en heupen mooi wegzakken in het topmatras. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je in een diepere slaap belandt en in de ochtend uitgerust wakker wordt.

Nadelen traagschuim topper

    Ondanks de vele voordelen die een traagschuim topmatras heeft zijn er ook enkele nadelen:

  • Een topper van traagschuim is vrij warm in vergelijking met andere materialen. Mensen die het snel warm hebben in bed kunnen dit als een nadeel ervaren.
  • In de winter kan het traagschuim topmatras eerst enigszins hard aanvoelen, doordat traagschuim zich aanpast aan de temperatuur. In de winter kan het aardig koud zijn op de slaapkamer wat kan leiden tot een hard topmatras. De lichaamswarmte zorgt er op een gegeven moment wel weer voor dat de topper zachter wordt.

Wat kost een traagschuim topper?

Traagschuim toppers zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen. De prijs van een traagschuim topper wordt meestal gebaseerd op de afmeting van het matras. Let wel: duurder betekent lang niet altijd beter! Het is belangrijk om te letten op de kwaliteitskenmerken van het topmatras, zoals de RG-waarde en certificaten. Zo weet je absoluut zeker dat je nieuwe topper van een goede kwaliteit is!

Voor wie is een traagschuim topper geschikt?

Eigenlijk is een traagschuim topper voor iedereen geschikt. Een traagschuim topper heeft namelijk een positief effect op het ligcomfort en de bloedsomloop van het lichaam. Toch is een traagschuim topper extra fijn wanneer je snel klachten van je rug, spieren of gewrichten ervaart. De drukverlagende werking van traagschuim heeft immers een positieve werking op deze klachten. Tevens is een traagschuim topmatras geschikt voor mensen die het snel koud hebben in bed. Traagschuim is een materiaal dat als warm ervaren wordt. Dit is misschien een nadeel als je het snel warm hebt, maar een absoluut voordeel wanneer je het snel of vaak koud hebt in bed. Of traagschuim voor jou geschikt is hangt dus af van je persoonlijke wensen en voorkeuren.

Hulp nodig bij het selecteren van de juiste topper? Neem contact op