Hoe lang gaat een boxspring mee? Levensduur per type boxspring.

Hoe lang gaat een boxspring mee? Dat vragen veel mensen zich af die een nieuwe boxspring gaan kopen . De levensduur per type boxspring verschilt echter nog al. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de type box, matras en topper. Daarnaast hebben andere factoren veel invloed op de levensduur van een boxspring zoals de blootstelling aan zonlicht, het gewicht van de persoon die er op slaapt en hoe je de boxspring onderhoud. Verder komt in de blog aanbod hoe je een boxspring het beste kunt onderhouden, wat onze top 3 boxsprings zijn met lange levensduur en wat een boxspring met lange levensduur kost.

Inhoudsopgave:

1. Hoe lang gaat een boxspring mee?
2. Waarom op tijd je boxspring vervangen?
3. Tips voor het verlengen van de levensduur van je boxspring
4. 3 voorbeelden van boxsprings met lange levensduur
5. Wat kost een boxspring met lange levensduur?
5. Boxspring met lange levensduur kopen

Hoelang gaat een boxspring mee?

Over het algemeen wordt gezegd dat een boxspring 20-25 jaar meegaat. De levensduur van een boxspring is echter afhankelijk van verschillende factoren zoals de blootstelling aan zonlicht, het gewicht van de persoon die er op slaapt en hoe je de boxspring onderhoud. Een boxspring bestaat echter uit drie delen: een box, een matras en een topper. De levensduur per specifiek onderdeel verschilt. Daarom hebben we de levensduur per type onderdeel onderstaand voor je uitgewerkt.

Levensduur box

Een boxspring bestaat uit drie delen waardoor de mooie 3-delige look wordt verkregen. De eerste laag van een boxspring is de box. De box van een boxspring kan gemaakt worden van hardbox (houten frame), een hardbox met opbergruimte, bonellvering of pocketvering. Een hardbox met opbergruimte heeft de kortste levensduur van minder dan 15 jaar. Dit komt doordat de box bewegende delen heeft (waaronder een gasveer) dat sneller kapot kan gaan. Een hardbox zonder opbergruimte gaat zo’n 15-19 jaar mee. Daarnaast biedt een hardbox het minste comfort in vergelijking met bonell- en pocketvering. Een bonellvering box heeft een levensduur van zo’n 20-25 jaar en een pocketvering box van meer dan 25 jaar. Van alle type boxen biedt een pocketvering box ook het meeste comfort. De pocketveren zijn niet onderling (in tegenstelling tot bonellvering) met elkaar verbonden waardoor je de deining van je partner minder voelt. Daarnaast wordt je lichaam op de best mogelijke manier ondersteund door pocketvering.

< 15 jaar 15 - 19 jaar 20 - 25 jaar >25 jaar
Levensduur hardbox X
Levensduur hardbox met opbergruimte X
Levensduur bonellvering box X
Levensduur pocketvering box X

Tabel 1: Levensduur per type box

Levensduur matras

Het matras is de tweede laag van een boxspring. Een matras gaat gemiddeld zo’n 8 jaar mee. In de werkelijkheid kan dit echter variëren tussen de 2 en 12 jaar. De levensduur van een matras is namelijk erg afhankelijk van het materiaal, het gewicht van de persoon die er op slaapt en hoe diegene het matras onderhoud. Al onze boxsprings worden standaard voorzien van een bonellvering of pocketvering. Zoals je onderstaand kan zien bieden dit type matrassen ook de langste levensduur. Een bonellvering matras namelijk zo’n 10 tot 11 jaar en een pocketvering matras meer dan 12 jaar. Wil je meer informatie over hoe lang een matras mee gaat? Lees in de blog ‘hoe lang gaat een matras mee? Levensduur per type matras’ alles omtrent dit onderwerp.

< 6 jaar 6 – 9 jaar 10 - 11 jaar >12 jaar
Levensduur polyether matras X
Levensduur koudschuim matras X
Levensduur latex matras X
Levensduur traagschuim matras X
Levensduur gel matras X
Levensduur bonellvering matras X
Levensduur pocketvering matras X

Tabel 2: Levensduur per type matras

Levensduur topper

De laatste laag van een boxspring is de topper. Doordat er op deze laag ook daadwerkelijk gelegen wordt, heeft een topper ook de kortste levensduur. Een topper gaat gemiddeld zo’n 5 jaar mee. Net als bij de overige onderdelen van een boxspring, kan dit in de werkelijkheid weer verschillen. Zo kan een topper zo’n 1 tot 8 jaar meegaan. Dit is eveneens afhankelijk van het materiaal, het gewicht van de persoon die er op slaapt en hoe diegene de topper onderhoud. Bij onze boxsprings heb je standaard de keuze uit verschillende type toppers zodat je het ligcomfort kunt afstemmen op je persoonlijke wensen en eisen. Onderstaand vind je een handige tabel om de levensduur per type topper te bekijken. Wil je meer informatie omtrent het onderwerp de levensduur van een topper? Lees het hier in onze blog ‘Hoe lang gaat een topper mee? Levensduur per type topmatras ’.

< 2 jaar 2 – 4 jaar 5 - 6 jaar >7 jaar
Levensduur polyether topper X
Levensduur koudschuim topper X
Levensduur latex topper X
Levensduur traagschuim topper X
Levensduur gel topper X
Levensduur Xdura topper X

Tabel 3: Levensduur per type topper

Waarom op tijd je boxspring vervangen?

Waarom op tijd je boxspring vervangen

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is dat je jouw boxspring op tijd moet vervangen. De eerste reden is veerkracht. Naar mate je langer op de boxspring slaapt wordt de veerkracht (met name van het matras en de topper) minder. Hierdoor lig je minder comfortabel en kan je zelfs rugklachten krijgen. Daarnaast transpireer je veel in de nacht. Deze transpiratie trekt in de bovenste laag van de boxspring (meestal de topper), wat kan resulteren in vlekken en schimmelvorming. Dit geeft vervolgens weer een nare geur af. Ook heb je bij een oude boxspring meer kans op bedwantsen. Kortom, vervang je boxspring op tijd!

Tips voor het verlengen van de levensduur van je boxspring

Heb je een nieuwe boxspring gekocht? Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe aankoop zolang mogelijk meegaat. Onderstaand vind je vijf handige tips voor het onderhouden van je boxspring. Op deze manier kun jij genieten van een nieuwe boxspring die lang meegaat!

Tip 1: draai en keer je matras en/of topper regelmatig

Door regelmatig je matras en topper te draaien en te keren wordt het niet steeds op dezelfde plek belast. Hierdoor voorkom je kuilvorming. Een ander voordeel is dat het geabsorbeerde vocht blootgesteld wordt aan de lucht waardoor het beter droogt. Hierdoor blijft je matras en/of topper langer hygiënisch. Wij adviseren om 4 keer per jaar het matras te draaien en keren en elke maand de topper.

Tip 2: onderhoud de tijk van je matras en/of topper

Een andere tip om de levensduur van je boxspring te verlengen is het onderhouden van de tijk. Dit gaat met name om de bovenste laag van je boxspring. Dus heb je een boxspring zonder topper? Dan gaat het om de tijk van het matras. Heb je een boxspring met topper? Dan gaat het om de tijk van de topper. De tijken van onze matrassen en toppers zijn afritsbaar waardoor je ze eenvoudig in de wasmachine kunt stoppen. Hierdoor blijft je matras of topper heerlijk fris.

Tip 3: gebruik moltons en hoeslakens

Een andere belangrijke tip is het gebruik van een molton en hoeslaken. In ons assortiment vind je moltons en hoeslakens voor zowel matrassen als toppers. Als eerst plaats je de molton over de topper en daarna volgt het hoeslaken. Deze twee lagen beschermen je matras of topper tegen transpiratie, bloed of andere vlekken.

Tip 4: ventileer je kamer goed

Ieder mens zweet in de nacht, waardoor je matras of topper wordt blootgesteld aan vocht. Door de kamer goed te ventileren trekt het vocht niet in je matras of topper waardoor je zorgt dat het langer fris blijft.

Tip 5: koop een matras en/of topper met lange levensduur

Wil je lang genieten van je nieuwe boxspring? Een handige tip is dan om te kiezen voor duurzame materialen met een lange levensduur. In bovenstaande tabellen kun je zien dat je dan het beste kan gaan voor een boxspring met pocketvering box, pocketvering matras en koudschuim of Xdura topper. Met deze opstelling, ben je gegarandeerd van een lange levensduur!

3 voorbeelden van boxsprings met lange levensduur

Bij tip nummer vier heb je gezien dat een boxspring met lange levensduur bestaat uit een pocketvering box, pocketvering matras en een koudschuim of Xdura topper. Onderstaand geven wij drie voorbeelden van boxsprings die uit zo’n samenstelling bestaan.

Voorbeeld 1: goedkope boxspring met lange levensduur

goedkope boxspring met lange levensduur

Ben je op zoek naar een goedkope boxspring maar die toch een lange levensduur heeft? Dan kun je het beste gaan voor de boxspring Original. Zoals je op onderstaande afbeelding kan zien is de boxspring Original uitgevoerd met een pocketvering box (4) en een pocketvering matras (3). Het matras bevat 360 pocketveringen per vierkante meter, heeft 7 zones en heeft aan allebei de zijdes een afdeklaag van 2 cm (4). Standaard wordt de boxspring uitgevoerd met een polyether topper van 4 cm (1). Indien je echter een lange levensduur wil selecteer je dan een koudschuim of Xdura topper in de configurator. Naast de boxspring Original, bieden wij nog allerlei andere goedkope boxsprings met lange levensduur aan.

Voorbeeld 2: luxe boxspring met lange levensduur

luxe boxspring met lange levensduur

Het goedkopere bovenstaande voorbeeld beschikt over een iets meer basic design. Wil je liever iets meer luxe ervaren en een hotelwaardige boxspring kopen? Kies dan bijvoorbeeld voor de boxspring Square. De boxspring square is uitgevoerd met een dubbele pocketvering box (4). Dit resulteert in nog meer comfort. Daarnaast beschikt de boxspring over een pocketvering matras (3). Het matras bevat 260 pocketveringen per vierkante meter, heeft 7 zones en heeft aan allebei de zijdes een koudschuim afdeklaag van 3 cm (2). Deze boxspring wordt standaard voorzien van een traagschuim topper. Op zich is dit geen verkeerde topper, wil je echter van de langste levensduur genieten, kies dan voor een koudschuim of Xdura topper. Deze kun je selecteren in de configurator.

Voorbeeld 3: elektrische boxspring met lange levensduur

elektrische boxspring met lange levensduur

Wil je ultiem comfort, een fantastisch design en een lange levensduur? Dan zou je kunnen kiezen voor de elektrisch verstelbare boxspring Electric Elegant. Deze boxspring is uitgevoerd met een elektrisch verstelbare pocketvering box (4) en een pocketvering matras (3). Het matras bevat 260 pocketveringen per vierkante meter, heeft 7 zones en heeft aan allebei de zijdes een afdeklaag van 2 cm (2). Standaard wordt de boxspring voorzien van een voordelige comfort topper (1). Wil je echter genieten van een lange levensduur? Kies dan in de configurator voor een koudschuim of Xdura topper. Naast de boxspring Electric Elegant, bieden wij nog een groot aantal elektrisch verstelbare boxsprings aan met lange levensduur.

Wat kost een boxspring met lange levensduur?

De prijzen van een boxspring met lange levensduur lopen erg uiteen. Zoals je bovenstaand hebt gezien heb je goedkope, luxe en zelfs elektrisch verstelbare boxsprings met een lange levensduur. De goedkope boxspring Original met lange levensduur kun je bij ons al kopen vanaf €588,- in de afmeting 90x200. Hierbij hebben wij al de duurzame koudschuim topper in de configurator geselecteerd. Ga je liever voor een luxere variant? Die zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar vanaf €1349,- in de afmeting 90x200 inclusief koudschuim topper. Komt dit bedrag momenteel niet zo goed uit, maar heb je toch een nieuwe boxspring nodig? Kies er dan voor om een boxspring in 3 termijnen te kopen met Klarna. Je betaalt dan geen rente en krijgt geen BKR-registratie!

Boxspring met lange levensduur kopen

Je weet nu hoe lang een boxspring meegaat en wat de levensduur per type boxspring is. Wil je nu een boxspring met lange levensduur kopen? Gelukkig biedt Boxspring Xpert een grote collectie boxsprings met lange levensduur aan. Daarnaast mag je op bijna al onze matrassen en toppers 100 dagen proefslapen. Ligt de boxspring niet fijn? Dan mag je het matras of de topper gewoon omruilen.