Hoe herken je een slaapbank van goede kwaliteit?

Slaapbanken zijn nog altijd zeer populair. En dat is niet zo gek, want ze zijn super praktisch. Handig voor op de logeerkamer of in een studentenkamer. Of wanneer je weinig ruimte hebt omdat je in een studio of klein appartement woont. In plaats van een groot ruimte vullend bed, kun je de ruimte zo sfeervol en stylish inrichten. En het ziet er ook niet rommelig uit, want het beddengoed berg je op in de ruimte eronder. Kortom, heel veel voordelen dus! Maar helaas zijn veel slaapbanken lang niet altijd kwalitatief even goed. In deze blog leggen we uit waar je een goede kwaliteit slaapbank aan herkent.

Slaapbank voordelen & nadelen

We beginnen even met het begin. Waarom zou je een slaapbank kopen in plaats van een los bed en bank? Aan een slaapbank zitten flink wat voordelen vast, maar ook een paar nadelen. We zetten ze even op een rij zodat je een betere afweging kunt maken.

Slaapbank voordelen

Een slaapbank neemt weinig ruimte in, zeker wanneer je een hoekslaapbank kiest. Daarmee heb je direct een goede 2-persoons slaapbank

 • Het bespaart je veel kosten, want je koopt zo een bed en bank in één keer
 • Het bed klap je (meestal) snel & makkelijk uit

Je beddengoed plaats je in de ruimte onder het zitgedeelte van de bank Je kunt de kamer sfeervol en stylish inrichten

 • De kamer ziet er netjes en opgeruimd uit

Slaapbank nadelen

 • Het bed van veel slaapbanken is vaak niet geschikt om regelmatig (of lekker) op te slapen omdat het geen echt bed systeem is
 • Veel slaapbanken zijn niet echt comfortabel om op te zitten, ze zijn te hard of te zacht en bieden onvoldoende steun wanneer je zit.
 • Sommige slaapbanken zijn lastig uitklapbaar.
 • Veel slaapbanken hebben geen opbergruimte voor het beddengoed.

Wat is een goede slaapbank?

Een slaapbank is dus lang niet altijd het meest comfortabele meubelstuk. Daarom twijfelen mensen er soms over. Maar dit hangt natuurlijk heel erg af van de kwaliteit van de slaapbank. Heeft de slaapbank bijvoorbeeld een goede matras en bedbodem? En van wat voor materiaal is deze? Is de zitbank comfortabel om op te zitten? Niet te hard of te zacht? Heeft de slaapbank de juiste hoogte en met voldoende steun in de rug? En heb je de slaapbank nodig voor dagelijks gebruik of alleen maar af en toe voor logees?

De beste kwaliteit slaapbank herken je aan de volgende kenmerken:

 • Een goede kwaliteit slaapbank heeft een slaapsysteem dat vergelijkbaar is met dat van een goed bed. Oftewel een bodem met vering of lattenbodem.
 • Koop een slaapbank met een goed matras. Oftewel een matras met pocket- of bonellvering of een goede kwaliteit schuim (bijvoorbeeld koud schuim). De slaapbank koop je om op te slapen en dus is een goed kwalitatief bed systeem essentieel.
 • Check of de bank niet te hard of te zacht is en voldoende steun geeft in je rug. Ook is het beter wanneer de bank niet te laag is zodat je in een goede zithouding kunt zitten met je benen in een hoek van 90 graden. Dit is natuurlijk verder ook persoonlijk natuurlijk en afhankelijk van wat je zelf prettig vindt.
 • Check het uitklapsysteem. Zeker wanneer je de bank dagelijks gebruikt is het prettig wanneer je hem snel en eenvoudig kunt uitklappen. Let ook op de kwaliteit van de scharnieren.
 • Bij een bankstel is de kwaliteit van het frame belangrijk. Daarbij geldt: hoe zwaarder en massiever het frame, deste duurzamer en beter de bank.
 • De basis met vering wordt afgedekt met jute, vilt of linnen. Daarover komt een aantal lagen met dun schuim en verschillende lagen stoffering.
 • Idealiter bestaat de basis van de bank uit vering. De losse delen van de bank zijn aan elkaar bevestigd met stevige pennen of scharnieren.
 • Bestaat de bank ook uit (losse) kussens? Ga dan na waarmee deze gevuld zijn en of je ze eventueel kunt laten bijvullen.
 • Ga na hoeveel sterren kwaliteit de stoffering is. Wanneer je er veel op zit, dan is het belangrijk om te weten of de stof voldoende slijtage-bestendig is. En bekijk ook of je vlekken makkelijk kunt verwijderen.
 • Bekijk of er opbergruimte is onder de slaapbank. Zeer praktisch wanneer je je beddengoed bij de hand hebt. Zo heb je in een handomdraai elke avond je bed opgemaakt.
 • Lees de reviews; wanneer je je slaapbank bij een online winkel koopt, zijn er altijd reviews van klanten. Daar kun je teruglezen hoe andere klanten de slaapbanken van deze winkel ervaren.

Waarom investeren in een goede kwaliteit slaapbank?

Wist je dat je gemiddeld vier uur per dag op de bank zit? En wel acht uur in bed ligt? Je bank en bed zijn daarmee de meest gebruikte meubelstukken in huis. En dus is het belangrijk om te investeren in een goede kwaliteit bed en bank.

Bedenk daarbij dat je aan een gewone zitbank of bed vaak ook een flink bedrag uitgeeft. Met een slaapbank koop je deze beide meubelstukken in één keer. Daarmee spaar je dus flink wat geld uit. Investeer daarom bij voorkeur in een goede kwaliteit slaapbank. Zelfs wanneer de slaapbank alleen maar voor logees is. Want het is toch ook belangrijk dat zij prettig slapen?

Wanneer je er elke nacht op slaapt, dan is een goede kwaliteit bed systeem zeer belangrijk. Beddenwinkels verkopen vaak slaapbanken die in dezelfde fabriek worden geproduceerd als de bedden. Daarmee ben je verzekerd van een kwalitatief goed bed.

Goedkope slaapbanken bieden helaas zelden voldoende slaap- en zitcomfort. Ze hebben geen echt bedsysteem en zijn vaak ook niet geschikt om elke nacht op te slapen.

Hulp nodig bij het selecteren van de juiste topper? Neem contact op