Grote boxspring in kleine kamer: tips bij het inrichten

Gemiddeld zijn slaapkamers 10 m² tot 15 m². Is die van jou groter dan heb je weinig moeite met de inrichting. Maar een kleine slaapkamer zorgt al snel voor problemen. Zeker als je een grote boxspring hebt, of van plan bent om deze aan te schaffen. In deze blog vind je tips om een groot bed toch in een kleine kamer te krijgen.

Inhoud
  1. De loopruimte rondom het bed
  2. Een grote boxspring: past dat wel?
  3. Afmetingen voor één of twee personen
  4. Een bed zonder hoofdbord
  5. Planken aan de muur
  6. Boxspring met opbergruimte
  7. Spiegels en lichte kleuren en de slaapkamer
  8. Je bestaande bed gebruiken
  9. De slaapkamer groter maken
  10. Overzicht boxspring modellen
  11. Het bed ruilen

De loopruimte rondom het bed

Het is aan te raden om voor voldoende loopruimte rondom je bed te zorgen. Dit zijn in ieder geval de zijkanten en de achterkant. Het hoofdgedeelte kun je gewoon tegen de muur plaatsen.

Maar hoeveel loopruimte moet rondom het bed aanwezig zijn? 50 cm is zeker aan te raden. Indien dit mogelijk is, dan meer.

Een grote boxspring: past dat wel?

Wanneer je een kleine slaapkamer hebt, is het een hele uitdaging om hier een bed te plaatsen. Allereerst is het niet zo dat alle boxsprings groot zijn. Je hebt ze in allerlei maten (breedte en lengte). Een standaard tweepersoons boxspring is 160 × 200 cm. Maar je kunt ook voor een breedte van 140 cm kiezen. Of, indien je dit aandurft, 120 cm (dit is écht een twijfelaar).

Wanneer je niet al te groot bent dan is een lengte van 200 cm prima. Maar je hebt ook boxsprings met een lengte van 220 en zelfs 240 cm.

Het eerste advies is dan ook: meet de beschikbare ruimte op en bepaal aan de hand hiervan welke afmeting boxspring goed past.

Deze afmetingen zijn goed voor één of twee personen

Het kan soms lastig zijn om te bepalen hoe breed een boxspring moet zijn. Ze zijn verkrijgbaar vanaf 70 cm breed. Dit is geschikt voor één persoon, maar wel een smal iemand. Wanneer je een bredere bouw hebt dan is 70 cm niet de allerbeste keuze.

80 cm breed is een normaal één persoonsbed. 90 cm breed is extra comfortabel. Maar je kunt ook voor 100 cm kiezen, hoewel dit in een zeer kleine slaapkamer al snel aan de krappe kant wordt.

Bedden met een breedte van 120 cm en 140 cm zijn twijfelaars. 120 cm is vrij smal voor twee personen, 140 cm is nog te doen. 160 cm en 180 cm zijn luxueus. Alles vanaf 200 cm breed is geweldig. Maar houd er rekening mee dat dit in een kleine slaapkamer niet past!

Een bed zonder hoofdbord

Het voordeel van een persoon bed is dat dit zeer compact kan zijn. Natuurlijk ziet het luxe uit wanneer je een hoofdbord aanschaft. Maar ook zonder hoofdbord geniet je nog steeds van alle luxe en comfort.

Je kunt eventueel iets tegen de muur schroeven of bevestigen, als vervanging van het hoofdbord. Er zijn bijvoorbeeld mooie houten wandpanelen verkrijgbaar. Die geven je slaapkamer een mooie uitstraling.

Planken aan de muur

Wanneer de slaapkamer erg klein is moet je een keuze maken: een luxe bed of een luxe kledingkast. Allebei is vaak niet mogelijk. Waar geef jij de voorkeur aan? De meesten kiezen toch voor comfortabel slapen. Met z’n tweetjes in een bed van 120 cm breed is gewoon niet comfortabel. In ieder geval niet voor de rest van je leven.

Daarom kun je beter interen op opbergruimte, dan op slaapruimte. Laat bijvoorbeeld nachtkastjes achterwege. Monteer planken boven of naast het bed. Vooral zwevende planken zijn erg mooi. Zo creëer je toch ruimte voor een nachtlampje, boeken en andere benodigdheden.

Kies verder voor een compacte kledingkast. Of indien mogelijk: plaats een ruime kledingkast op een ongebruikte slaapkamer.

Een boxspring met ingebouwde opbergruimte

Kom je opbergruimte tekort, maar wil je wel een bed waar je heerlijk in wegdroomt? Denk dan eens aan een boxspring met ingebouwde opbergruimte. De opbergruimte zit aan de onderkant van het bed (in de box). Je bereikt deze ruimte door het matras op te tillen. Dit gaat heel makkelijk dankzij de gasveer.

De ruimte onder het bed is ideaal voor het opbergen van kussens en dekbedden, of seizoenskleding. Het is minder praktisch voor spulletjes die je elke dag nodig hebt. Denk dus van tevoren na wat je hier gaat opbergen.

Het gebruik van spiegels in de slaapkamer

Wil je de kleine slaapkamer groter doen lijken? Maak dan gebruik van spiegels. Dit wekt de illusie van meer ruimte. Plaats bijvoorbeeld een grote spiegel op een van de muren. Twee spiegels tegenover elkaar geeft het geheel een nog groter effect, maar kan soms ook voor verwarring zorgen.

Lichte kleuren gebruiken

Donkere kleuren kunnen soms erg mooi zijn. Al helemaal in combinatie met een boxspring. Maar door lichte kleuren te gebruiken lijkt de ruimte veel groter. Probeer het maar eens uit.

Je bestaande bed gebruiken

Past je huidige bed goed in de slaapkamer? Dan twijfel je misschien over de aanschaf van een boxspring. Sommigen vragen zich af of ze een boxspring matras op een gewoon bed kunnen leggen. Dat hangt een beetje van de combinatie af. Een pocketvering matras past niet zo goed op een lattenbodem. En de meeste boxspringmatrassen hebben een pocketvering!

Je kunt het ook andersom doen: je huidige matras op een box (onderste gedeelte van een boxspring) leggen. Kan dat wel? Ja, in de meeste gevallen wel. Dat is ook goed om te weten, mocht het matras van je nieuwe boxspring over een jaartje of 15 aan vervanging toe zijn. Je bent dus niet verplicht om eenzelfde soort matras te kopen.

Kan ik de slaapkamer groter maken?

We kunnen niet bepalen of je jouw slaapkamer groter kan maken. Maar we denken graag met onze klanten mee. Daarom vind je hieronder enkele opties om je slaapkamer uit te breiden, zodat een groot en comfortabel boxspring bed perfect past.

Van twee slaapkamers één maken

Ligt er een ongebruikte slaapkamer naast die van jou/jullie? Denk er dan eens over om de muur door te breken. Controleer vooraf of dit mogelijk is. Een dragende muur kun je niet zomaar weghalen. Dit kan alleen wanneer je een ondersteuningsbalk laat leggen. Je kunt de muur geheel doorbreken zodat de slaapkamer groter wordt. Maar je kunt de tweede slaapkamer ook als inloopkast inrichten.

Aanbouwen

Een andere optie is een aanbouw. Ligt je slaapkamer op de eerste of tweede verdieping, dan moet de aanbouw vanaf de begane grond gerealiseerd worden. Dit betekent wél dat je woning in zijn geheel groter wordt. Zoiets kan natuurlijk niet zomaar. Je hebt hier een bouwvergunning voor nodig. Bovendien moet je eigenaar van de woning zijn.

Ik wil een boxspring kopen: welk model moet ik kiezen?

Heb je besloten om een grote boxspring in een kleine kamer te plaatsen? We hebben je laten zien wat de opties zijn. Bijvoorbeeld het model met opbergruimte, echt een aanrader. Of je slaapkamer praktisch inrichten.

We hebben een overzicht gemaakt van boxsprings die goed bij jouw situatie passen.

Boxspring met Opbergruimte Amsterdam

Dit model past perfect in een kleine slaapkamer. Het is voorzien van een praktische opbergruimte aan de onderzijde. Deze zit verborgen onder het slaapgedeelte. Groot genoeg om je beddengoed of andere spullen in op te bergen. Je slaapkamer ziet er opgeruimd uit.

Boxspring Amsterdam heeft de perfecte maat voor de niet al te grote slaapkamer. Verkrijgbaar vanaf 80 × 200 cm of, voor twee personen, vanaf 140 × 200 cm. Heb je behoefte aan een wat groter model dan is dit uiteraard ook mogelijk.

Boxspring Square

Wie niet zoveel ruimte heeft maar toch op zoek is naar een comfortabel bed, moet zeker eens bij boxspring Square kijken. Dit model geeft de slaapkamer een luxe uitstraling, ongeacht de afmeting. Het hoofdbord steekt aan weerszijden ongeveer 13 cm uit. Juist dit geeft het geheel een ruime look.

De box is voorzien van 260 pocketveren per vierkante meter, dit staat garant voor een heerlijke nachtrust. Kies uit een medium of hard matras van 24 cm hoog (7-zone pocketvering). De topper is gemaakt van traagschuim, dit materiaal werkt drukverlagend.

Boxspring One

Is je budget vergelijkbaar met de afmeting van je kleine slaapkamer? Geen probleem. Boxspring One is voor iedereen heel betaalbaar. Het is een mooi instapmodel voor starters, maar ook voor mensen met een beperkt budget. Hadden we al gezegd dat betaling in termijnen mogelijk is? Wie had ooit kunnen denken dat comfortabel slapen niet duur hoeft te zijn!

Deze boxspring is verkrijgbaar in verschillende maten (breedte van 80-180 cm), waarbij je ook nog eens keuze hebt uit verschillende kleuren stoffering. Maak ook een keuze met betrekking tot het type box en de hoogte hiervan, en het soort matras. Nog even de pootjes uitkiezen en je hebt je eigen luxe boxspring samengesteld.

Niet tevreden over de maat van het bed

Het kan altijd gebeuren dat je de afmetingen van de slaapkamer verkeerd inschat. Het is vervelend wanneer je nieuwe boxspring niet goed in de kamer past. Wat nu? Binnen 14 dagen mag je het complete bed retorneren. Zorg dat het onbeschadigd is en stevig in de originele verpakking zit. Je mag er dus niet eerst op slapen.

Bij matrassen en toppers kun je gebruik maken van 100 dagen proefslapen. Je moet je matras of topper tenslotte eerst goed testen. Bevalt het niet? Dan mag je het terugsturen. Maar let op, alleen matras en/of topper. Blijkt de box achteraf te groot of te klein te zijn, dan kunnen we dit na de zichttermijn niet meer terugnemen.

Meet dus vooraf goed de lengte en breedte van de slaapkamer op. Houd hierbij rekening met loopruimte rondom het bed, overige meubels (zoals een kast) en eventueel een onbruikbare hoek of een schuin dak. Dit zijn allemaal zaken die van invloed zijn op de inrichting van je slaapkamer.