De prijsverschillen tussen boxsprings variëren enorm. Je koopt al een boxspring voor 400 euro, maar ze zijn er ook voor 8.000 euro. Dus hoe bepaal je wat de juiste goede prijs/kwaliteit verhouding is? In onze blog van vandaag geven we je antwoord op deze vraag. We vertellen je wat een goede boxspring kost. En ook waar je de juiste kwaliteit aan kunt herkennen. Wel zo belangrijk, want een bed koop je voor langere tijd. En een goede nachtrust is essentieel voor je dagelijks functioneren. Lees dus even mee wat je echt moet weten over de prijs en kwaliteit van een boxspring.
Hoe herken je de juiste kwaliteit?
Een goede boxspring heeft een aantal basiskenmerken. Zo weet je zeker dat je een kwalitatief goed bed koopt. We zetten de belangrijkste kenmerken even voor je op een rij. Zo heeft een goede kwaliteit boxspring:
- Bonell- of pocketvering vering in de bodem en is gemaakt van dik, stevig duurzaam materiaal. Let op: sommige boxsprings hebben een massieve houten plaat als bodem. Deze biedt niet de juiste ondersteuning en zorgt ook niet voor de juiste vochtregulatie.
- Een goede stabiliteit door minimaal 4 poten aan de onderzijde.
- Een pocketvering matras bij voorkeur van minimaal 20 centimeter dik, 7 comfortzones en 200 pockets per m2
- De matras heeft een afdeklaag van schuim en een topper van latex-, koud- of traagschuim. Een topper van minimaal 5 centimeter van latex of traagschuim is daarbij de meest luxueuze optie.
- Een hoge densiteit van het schuim in de topper of toplaag van minimaal 30 kg per m2
- OEKO-TEX standaard 100 certificering
- De mogelijkheid om de boxspring te bekijken en uit te testen in een showroom of winkel
- De mogelijkheid tot proefslapen om de boxspring langer uit te proberen
- Wettelijke garantie en fabrieksgarantie
- Positieve reviews van klanten
Ten slotte worden de beste kwaliteit boxspringbedden vaak in Europa gefabriceerd. Koop je je boxspring bij een winkel die direct inkoopt bij een fabriek? Dan bespaar je nog eens flink op de kosten.
Wat zegt de prijs?
De prijzen lopen enorm uiteen zoals gezegd. Van een paar honderd tot een paar duizend euro. De Consumentenbond deed onderzoek naar de prijs/kwaliteit verhouding van boxsprings. Uit dit onderzoek bleek dat de prijs van boxsprings direct gerelateerd is aan de kwaliteit. Dit in tegenstelling tot reguliere matrassen. Daar zei de prijs weinig over de kwaliteit, zo bleek uit dit onderzoek.
Uit de test bleek dat de zeer goedkope boxsprings vaak onvoldoende ondersteuning boden. De oorzaak hiervan ligt in de materialen. Bij de goedkope boxsprings zijn de materialen goedkoper en minder duurzaam. De goedkopere boxsprings met houten lattenbodem bieden daarentegen wel voldoende comfort.
De prijs van een boxspring
Boxsprings heb je in alle prijsklassen, maar voor een goede boxspring moet je rekenen op een bedrag tussen de 1000 en 2500 euro. Een boxspring is duurder dan een regulier bed. Dat komt doordat de bodem ook vering heeft en je een totaal bedsysteem koopt met bodem, matras en topper. Daarmee biedt de boxspring dezelfde luxe als een hotelbed. Oftewel, elke nacht lekker wegzakken en slapen in je luxe boxspring.
Verder geldt: hoe duurder de boxspring, hoe luxueuzer, extra comfortabel en duurzaam je boxspring is. Oftewel, het hangt ook af van wat je bereid bent te investeren. Wil je een zeer luxe boxspring met dikke matras, optimale vering en dikke traagschuimtopper? Dan ligt de prijs natuurlijk hoger dan van een boxspring met lattenbodem en polyether matras.
Bedenk dus van tevoren wat je bereid bent te investeren in een goede nachtrust. En houd er rekening mee dat dit een investering is over 20-25 jaar tijd.
Wat kost een elektrische boxspring?
Een elektrische boxspring kun je kopen voor 2.000 euro, maar ook voor 8.000 euro. Gemiddeld genomen kost een elektrische boxspring echter zo tussen de €2000 en de €5.000 euro. De prijs wordt bepaald door de kwaliteit van de motor, het frame, de vering en de afwerking. Je kunt daarbij kiezen voor een boxspring met 1, 2, 3 of 4 motoren.
De meeste elektrische boxsprings hebben twee motoren: één voor elke helft van het bed. Bij een boxspring met 3 of 4 motoren kun je de knik in de knieholte en nek ook zelf exact bepalen. Daarmee kun je bijvoorbeeld de onderrug ontlasten.
Wat is de beste boxspring voor jou?
Je kunt een hele dure boxspring kopen, maar dat betekent nog niet dat dit ook het perfecte bed is voor jou. Ook een duur merk is geen garantie dat je goed slaapt en het bed is afgestemd op jouw lichaam en voorkeuren.
Elk lichaam is verder ook uniek en iedereen is anders. Laat daarom altijd een lichaams- en profielmeting maken. Zo weet je of de boxspring bij jouw lichaam past. Test de boxspring ook altijd uit. Niet alleen door er op te liggen in de winkel, maar ook door middel van proefslapen.
Sommige mensen kopen een bed omdat ze er tijdens de vakantie zo lekker op slapen. Maar op vakantie ben je meestal veel relaxter dan thuis. Ook slaap je op vakantie vaak maar een paar nachten in dit bed. Je kunt echter alleen maar bepalen of een bed echt bij je past wanneer je er langere tijd op slaapt. Het is dus belangrijk om de boxspring altijd een langere periode uit te proberen via proefslapen.
Wat de beste boxspring is voor jou hangt dus vooral af van wat past bij jouw lichaam, slaapvoorkeuren en wat je comfortabel vindt. Maar ook van het budget dat je wilt uitgeven natuurlijk.