Boxspring matras kopen? Dit zijn de beste boxspring matrassen!

Ga je binnenkort een boxspringbed kopen? Dan kun je kiezen uit allerlei verschillende soorten matrassen en toppers. De kwaliteit van al deze matrassen is zeer verschillend. Het onderscheid daarbij wordt vooral bepaald door de dikte van de matras, het aantal zones, de soort en het aantal veren per m2 en de topper die je kiest. In deze blog belichten we alle soorten boxspring matrassen en toppers. Waar kun je uit kiezen en welke matras is voor jou het beste? Maar ook: waar kun je een goede kwaliteit matras aan herkennen? Met al deze info & tips kun je straks goed voorbereid naar de winkel.

Opbouw boxspring slaapsysteem

We beginnen even bij het begin: waar is een boxspringbed eigenlijk uit opgebouwd? Een boxspring bestaat namelijk uit andere onderdelen dan een regulier bed.

De boxspring bestaat allereerst uit een hardbox bodem (vaak een goedkope boxspring) of een bodem met vering (vaak een luxe boxspring). Op deze bodem wordt vervolgens een pocket- of bonellvering matras geplaatst. De hardbox of de vering in de bodem van de boxspring ondersteunt de matras voor extra comfort. Ook werkt deze samen met de vering in de matras. Zo ontstaat bij een vering bodem een dubbele laag van veringen wat zorgt voor het alom bekende optimale boxspring comfort. Dit is ook de reden waarom vrijwel alle hotels voor de boxspring kiezen als slaapsysteem.

Bovenop de pocketvering matras plaats je nog een topper voor extra comfort. Deze kun je kiezen in verschillende diktes en soorten schuim. Denk aan polyether, latex, koudschuim en traagschuim.

Keuze soorten matrassen boxspring

  • Bonellvering matras: de bonellvering is een zeer stevige en duurzame soort vering. Deze vering heeft een open structuur en zorgt voor een goede vocht- en warmteregulatie. De matras is vaak voorzien van een schuimlaag van 2 centimeter. Let er op dat deze schuimlaag aan beide kanten zit. Zo kun je de matras ook omkeren.
  • Pocketvering matras: bij de pocketvering matras zitten de veren apart verpakt in stoffen zakjes. Deze bewegen langs elkaar en zorgen zo voor een flexibele vering. Ook een pocketvering matras zorgt voor een goede ventilatie en vochtregulatie. Kies bij voorkeur voor de 7-zone pocketvering. Daarmee ondersteun je je lichaam extra bij de heupen, nek en schouders. Het grote voordeel van pocketvering t.o.v. bonellvering is dat de pocketveren onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Hierdoor ervaar je het beste ligcomfort. 
  • Het is ook mogelijk om een boxspring met een schuim matras te bestellen. Meestal gaat het dan om een koudschuim, traagschuim of latex matras. Dit komt echter veel minder voor, aangezien er normaal gesproken nog een topper op gelegd wordt met één van deze materialen. 

Keuze hardheid matras

Heb je je keuze gemaakt voor pocket- of bonellvering? Dan kun je nog kiezen voor welke hardheid je graag wilt voor je matras. Deze bepaal je aan de hand van je voorkeuren, maar ook je lichaamsgewicht, hoe je slaapt of bepaalde klachten spelen een rol. Toch hoeft je de keuze van je matras niet perse af te stemmen op je lengte en gewicht. De keuze voor de hardheid van je matras is vooral een persoonlijke keuze.

Een zacht of medium matras is meer geschikt voor zijslapers. Een medium tot hard matras is meer geschikt voor buik- en rugslapers. De wervelkolom moet namelijk zo recht mogelijk liggen. Een harder matras voorkomt doorliggen bij rug- en buikslapers.

Voor een algemene indicatie is er de H-tabel. Daar kun je in zien welke matrashardheid wordt aanbevolen bij jouw lengte en gewicht. Per fabrikant en matras kunnen de kenmerken weer verschillen. Je kunt kiezen uit de volgende opties:

Soft matras

  • Lengte tussen 170 en 200> centimeter
  • Gewicht tussen 40 – 70 kilo
  • Zijslapers

Medium matras

  • Lengte tussen 150 en 200> centimeter
  • Gewicht tussen 40 – 80 kilo
  • Zijslaper, buik- of rugslaper

Hard matras

  • Lengte tussen 150 en 200 centimeter
  • Gewicht tussen 80–110> kilo
  • Rug- of buikslaper

Hoe herken je een goed matras?

Een goede matras kun je herkennen aan een aantal kenmerken. We zetten ze even op een rij:

  • Dikte matras: een goede matras is minimaal 21 centimeter dik. De minimum dikte voor een matras is 17 centimeter. Met een dikte van 23 centimeter heb je optimaal comfort door twee schuimlagen van 4 centimeter.
  • Densiteit van het schuim: hoe hoger de densiteit hoe beter het schuim in vorm blijft. De densiteit wordt weergegeven in kg/m2
  • Aantal veren per m2: Ook het aantal veren is bepalend voor het comfort. Hoe meer veren per m2 hoe beter het comfort en de duurzaamheid van de matras.
  • 7-zone matras: Een goede pocketvering matras heeft 7 zones. Deze bieden het lichaam op de plek van heupen, schouders en nek extra steun.
  • Dubbele afdeklaag op matras: Een goede kwaliteit matras heeft een afdeklaag van schuim aan de boven- en onderkant. Zo kun je de matras ook af en toe omkeren.

Keuze soorten toppers boxspring

De topper is een dun matras bovenop je pocketvering matras. Deze zorgt voor extra comfort en verlengt ook de levensduur van je matras. Bij een standaard boxspringcombinatie zit meestal een topper inbegrepen. Voor de topper kun je vaak kiezen uit de volgende materialen:

  • Polyether: een gesloten schuimstructuur, die goede ondersteuning biedt en aantrekkelijk geprijsd is. De levensduur van deze topper is echter aanzienlijk korter dan bij andere materialen. Het is voornamelijk geschikt voor mensen met een laag lichaamsgewicht zoals kinderen bijvoorbeeld.
  • Koudschuim: een wat stevigere schuimsoort die goed ventileert en vocht afvoert. Deze schuimsoort is iets minder zacht en warm dan traagschuim. Zo kun je makkelijker bewegen in bed.
  • Traagschuim/NASA schuim: een zachte en warme schuimsoort die zich volledig vormt naar je lichaam. Aangezien dit schuimsoort drukpunten wegneemt is het uitermate geschikt voor mensen met bepaalde pijn klachten. Mensen ervaren traagschuim als zeer comfortabel en aangenaam tijdens het slapen.
  • Latex schuim: een latex topper staat bekend om de anti allergische eigenschappen. Schimmels, huisstofmijt en andere bacterien hebben bij dit type topper geen kans om zich te nestelen in de topper. Andere eigenschappen van een latex topper zijn: drukverlagend, veerkrachtig en rekbaar. 

Wat is de beste matras?

De Consumentenbond deed in juli 2021 onderzoek naar boxsprings en vergeleek de prijs/kwaliteit verhouding. Uit dit onderzoek bleek dat bij boxsprings de prijs direct is gerelateerd aan de kwaliteit. Dit in tegenstelling tot een eerder onderzoek naar matrassen. Daar bleek de prijs vrij weinig te zeggen over de kwaliteit van een matras. Maar bij boxsprings geldt dus over het algemeen: hoe duurder de boxspring, hoe beter de kwaliteit.

Naast de kwaliteit spelen natuurlijk ook je budget en persoonlijke wensen een zeer belangrijke rol. Een matras kan nog zo duur zijn, maar wanneer je er niet lekker op slaapt, dan is het een miskoop. Het is dus zeer belangrijk om de matras te kiezen die goed bij jou past. Test een matras dus altijd uit. En niet door er even kort op te liggen. Dan weet je namelijk alleen maar of hij lekker of niet lekker ligt. Slaap dus altijd langere tijd op de nieuwe matras, want een paar nachtjes is niet genoeg.

Hulp nodig bij het selecteren van de juiste topper? Neem contact op