Wat is het beste hoofdkussen voor een zij-, rug- of buikslaper?

Wist je dat je hoofdkussen één van de belangrijkste onderdelen is voor een goede nachtrust? Je kussen bepaalt namelijk in belangrijke mate je lichaamshouding. Oftewel hoe je wervelkolom, schouders, nek en hoofd liggen in bed. En wanneer je lichaam niet in de juiste houding ligt, krijg je na verloop van tijd vaak rug-, schouder-, nekklachten of zelfs hoofdpijn. Ook voel je je dan vaak niet uitgerust na een nacht slapen. Kortom, het is belangrijk om het beste hoofdkussen voor jouw slaaphouding te bestellen. In deze blog leggen we daarom uit wat het beste hoofdkussen is voor een zij-, rug- of buikslaper. En we delen nog wat meer belangrijke ‘hoofdkussenweetjes’.

Beste hoofdkussen zijslaper

Slaap je meestal op je zij? Dan is de ruimte tussen je nek, schouder en matras groter. Je hebt dan dus ook een hoger kussen nodig dat daarnaast ook nog eens ruimte biedt voor je hoofd. Zo krijgen zowel je hoofd als nekwervels voldoende ondersteuning.

In het ideale geval ligt je hoofd in het verlengde van je bekken. De wervelkolom ligt dan helemaal mooi recht. Ook voorkom je zo nek-, schouder- en rugklachten.

Beste hoofdkussen rugslaper

Vind je op je rug slapen prettig? Dan heb je een heel ander hoofdkussen nodig dan een zijslaper. Je hoofd moet eigenlijk zoveel mogelijk in de natuurlijke positie blijven liggen. Wel kantelt het hoofd daarbij iets naar achteren. Zo komt de nek mooi recht te liggen.

Ook moet het kussen zelf dus niet te hoog zijn want dan ligt de nek teveel omhoog. De nek moet zoveel mogelijk in het verlengde van de ruggengraat liggen. In het ideale geval is het hoofdkussen dus vrij plat en niet te hard, maar ook niet te zacht. Zakt je hoofd teveel naar achteren, dan is het hoofdkussen te laag.

Beste hoofdkussen buikslaper

Slaap jij het liefste op je buik? Dan is het juiste hoofdkussen essentieel. In de buikligging draai je je hoofd opzij en dit is per definitie belastend voor je nekwervels. Een hoofdkussen dat je hoofd goed ondersteunt is dus zeer belangrijk. Het beste kussen voor een buikslaper is een plat kussen met weinig vulling. Zo belemmer je ook de ademhaling het minst. Ook hier geldt weer dat de nek in het verlengde van de ruggengraat moet liggen. Zo voorkom je nek- en schouderklachten.

Welk materiaal kies je voor je hoofdkussen?

Beddengoed kun je kopen in allerlei verschillende materialen. Veel voorkomende materialen voor hoofdkussens zijn: hoofdkussens gemaakt van dons en synthetische hoofdkussens. Maar Boxspring Xpert biedt daarnaast ook waterkussens aan. Daarom zullen deze materialen behandeld worden.

Dons hoofdkussen

Een hoofdkussen van dons geeft een licht en zacht gevoel aan je hoofd. Dons wordt daarbij vaak gemixt met veren voor extra stevigheid. Een donzen hoofdkussen kan soms volume of de vormkracht verliezen. Ook is dit kussen gevoeliger voor huisstofmijt en voel je soms de harde uiteindes van de veren door je kussen heen.

Synthetisch hoofdkussens

Een synthetisch hoofdkussen is een aanrader wanneer je bijvoorbeeld een allergie hebt voor veren of huisstofmijt. Dit materiaal kun je ook regelmatig wassen in tegenstelling tot veel andere materialen. De prijs van een synthetisch hoofdkussen ligt vaak lager. Maar dit kussen gaat niet zo lang mee als een donzen kussen. Verder ademt synthetisch materiaal minder goed en neemt het ook minder goed vocht op.

Waterkussen

Waterkussen

Een waterkussen bestaat deels uit een bovenkant met hypoallergene vezels en een onderkant die met water is gevuld. Het John Hopkins ziekenhuis in Amerika deed onderzoek naar verschillende soorten hoofdkussens bij pijnklachten. Het waterkussen bleek daarbij het meest effectief tegen pijnklachten. Heb je dus bijvoorbeeld nek- en rugklachten na een nacht slaap? Dan is een waterkussen echt een aanrader. Het vermindert pijn en stijfheid in de ochtend, vermindert pijnklachten en verbetert de kwaliteit van je slaap. Een waterkussen past zich ook volledig aan naar je lichaam. Daarmee ligt je wervelkolom dus direct mooi recht, in welke houding je ook slaapt. Ook vormt het direct weer mee wanneer je je omdraait in je slaap.

Tips om het juiste hoofdkussen te kopen

Naast je slaaphouding zijn er nog wat andere belangrijke weetjes wanneer je een nieuw hoofdkussen gaat kopen. We geven je even een overzicht:

  • Goede ventilatie van je hoofdkussen: Veel soorten schuim materiaal ademen niet altijd even goed. Koop daarom bij voorkeur een Latex, koudschuim of donzen hoofdkussen. Kies ook voor kussenslopen van natuurlijk materiaal zoals katoen of Tencel.
  • Antibacterieel en schimmelwerend: Niet elk hoofdkussen is antibacterieel of schimmelwerend. In je hoofdkussen verzamelt zich vaak veel stof en vuil. Ook omdat we ons hoofdkussen minder vaak wassen. Let hier dus op bij het kopen van een nieuw hoofdkussen.
  • Afgestemd op jouw lichaam: Elk lichaam is anders en dus moet je hoofkussen passen bij jouw lichaamsbouw. Heb je brede schouders en een lange nek? Dan moet je hoofdkussen de lege ruimte volledig opvullen wanneer je op je zij slaapt.
  • Probeer je hoofdkussen uit: We raden je aan om je nieuwe hoofdkussen minstens twee weken uit te proberen. Zo kun je goed bekijken of je nieuwe hoofdkussen echt prettig slaapt.
  • Het hoofdkussen vormt mee: Belangrijk is dat je nieuwe hoofdkussen elastisch is. Wanneer je van houding verandert, past het materiaal zich dan direct aan aan de nieuwe houding van je hoofd en nek.
  • De vulling van je hoofdkussen verplaatst zich niet. Je kent het misschien wel: een hoofdkussen waar de ene kant vol is en de andere kant plat. Met zo’n hoofdkussen krijg je na verloop van tijd nek- en rugklachten. De vulling moet dus vormvast zijn, oftewel (min of meer) op dezelfde plek blijven.
  • Kies voor een materiaal dat zich snel aanpast aan je slaaphouding. Sommige soorten schuim zoals traagschuim en Tempur moeten eerst op temperatuur komen voordat ze meevormen. Het kussen voelt dan nog even een tijdje hard aan wanneer je van slaaphouding verandert. Kies daarom bij voorkeur voor een materiaal dat zich snel aanpast aan een nieuwe slaaphouding.
  • Je hoofdkussen heeft de juiste hoogte. De juiste hoogte van je hoofdkussen hangt af van je lichaam, slaaphouding en ook van je matras. Zo heeft iemand met brede schouders, die op zijn zij slaapt op een zachte matras een veel hoger hoofdkussen nodig.
Hulp nodig bij het selecteren van de juiste topper? Neem contact op