
Wanneer je op zoek bent naar een nieuw bed of een nieuwe matras, kom je vele verschillende soorten tegen: koudschuim, latex, gel of vering. Allemaal hebben ze zo hun voordelen, maar uiteindelijk hangt het van jou af welke soort matras het beste bij je past. Dat wordt namelijk onder andere bepaald door je slaaphouding, je lichaamsgewicht en eventuele allergieën. Vandaag zetten we een specifieke matrassoort in het zonnetje: de koudschuim matras. Hieronder lees je over de voor- en nadelen van een koudschuim matras, zodat je zelf kunt beslissen of deze matras bij jouw slaapgewoonten past.
Een koudschuim of HR-matras
Koudschuim matrassen worden ook wel HR-matrassen genoemd. Ze worden onder de orthopedische matrassen gerekend, omdat koudschuim zich aanpast aan de vorm van je lichaam, maar ook snel weer terugveert. Dat is ideaal als je je vaak omdraait in bed. Een koudschuim matras heeft bovendien een open celstructuur. Dat betekent dat zo’n matras goed ventileert en vochtbestendig is. Vocht uit transpiratie wordt makkelijk afgevoerd. Door de open structuur blijft een koudschuim matras bovendien altijd heerlijk koel. Je zult het met deze matras dus nooit te warm krijgen in bed. Koudschuim dankt zijn naam overigens aan het productieproces van de matrassen. Het schuim wordt namelijk gemaakt van polyurethaan dat in koude mallen gegoten wordt. Dat je bed ’s nachts lekker koel blijft, heeft de naam dus niet beïnvloed.
Voor- en nadelen van een koudschuim matras
Zoals alle matrassoorten heeft een koudschuim matras zowel voor- als nadelen. We zetten ze hieronder even voor je op een rijtje.
Voordelen van koudschuim
- Uitstekende ventilatie: koudschuim matrassen ventileren erg goed en voeren vocht makkelijk af.
- Lange levensduur: een koudschuim matras gaat zo’n 12 tot 15 jaar lang mee. Door de veerkracht van het materiaal ontstaat er niet snel kuilvorming, zodat je jarenlang kunt genieten van je matras.
- Goede ondersteuning: koudschuim matrassen vormen zich makkelijk naar je lichaam en ondersteunen alle delen van het lichaam goed. Daarom zijn ze ook geschikt voor mensen met nek- en rugklachten.
- Geschikt voor elke slaaphouding: of je nu op je zij, rug of buik slaapt, het kan allemaal op een koudschuim matras.
- Hypoallergeen: door de samenstelling trekken koudschuim matrassen weinig stof en huisstofmijt aan. Dat maakt ze ook geschikt voor mensen met allergieën.
- Veilig: HR-schuim is vlamvertragend, wat een koudschuim matras ook nog eens extra veilig maakt.
Nadelen van koudschuim
- Zwaar: een koudschuim matras laat zich minder makkelijk verhuizen dan andere matrassen, omdat het gewicht redelijk hoog is.
- De prijs: een koudschuim matras is duurder dan matrassen van bijvoorbeeld polyether.
- Warmte: hoewel veel mensen een koudschuim matras heerlijk koel vinden, vinden anderen hem een stuk warmer aanvoelen dan bijvoorbeeld een matras met pocketvering.
Afmetingen van een koudschuim matras
Bij Boxspring Xpert kun je terecht voor een koudschuim matras in elke soort afmeting. Denk aan eenpersoons, twijfelaar en tweepersoons koudschuim matrassen. Onze kleinste koudschuim matras meet 80x200 cm. Ideaal voor de logeer- of kinderkamer. De grootste koudschuim matras uit ons assortiment is 200x220 cm. Overigens kun je bij elke matrasbreedte kiezen uit drie verschillende lengtes: 200, 210 of 220 cm. Ook als je langere benen hebt, kun je dus kiezen voor een koudschuim matras.
De hardheid en HR-waarde van een koudschuim matras
Wanneer je een koudschuim matras aanschaft, is het belangrijk om op twee zaken te letten: de HR-waarde en de hardheid. HR staat voor High Resilience en heeft te maken met de veerkracht van de matras. Hoe hoger de HR-waarde, hoe meer schuim er in de matras zit en hoe hoger de kwaliteit. In ons assortiment vind je matrassen met twee soorten HR-waardes: HR40 en HR55. Een koudschuim matras met HR55 is daarbij het meest veerkrachtig.
De hardheid van een koudschuim matras wordt aangegeven met H2, H3 en H4. Welke hardheid voor jou geschikt is, hangt af van je lichaamsgewicht. H2 is een medium hardheid, die wordt geadviseerd bij een lichaamsgewicht onder de 80 kg. Een H3 matras is geschikt voor een lichaamsgewicht tussen de 80 kg en 110 kg. Als laatste is er de extra harde H4 koudschuim matras, die geschikt is voor een lichaamsgewicht boven de 110 kg.
Het verschil tussen koudschuim, traagschuim en polyether
Matrassen worden van verschillende soorten schuim gemaakt, en mensen maken vaak de fout te denken dat deze schuimsoorten allemaal hetzelfde werken. Dat is echter niet waar: er zitten grote verschillen tussen koudschuim, traagschuim en polyether matrassen.
Koudschuim matras
Zoals je hierboven al kon lezen: een koudschuim matras is zeer veerkrachtig en past zich makkelijk en snel aan je lichaam aan. Zodra je je omdraait, veert de matras net zo snel weer terug. Door de open celstructuur ventileert een koudschuim matras goed en wordt vocht makkelijk afgevoerd.
Traagschuim matras
Een traagschuim matras reageert op lichaamswarmte. Daardoor duurt het langer voordat deze zich naar je lichaam gevormd heeft. Wel zorgt een traagschuim matras voor goede drukverlichting en een hoog ligcomfort. Vaak voelt zo’n matras echter een stuk warmer aan dan een koudschuim matras.
Polyether matras
Polyether heeft een zeer dichte celstructuur, waardoor veel minder ventilatie mogelijk is. Dit zorgt er ook voor dat er sneller kuilvorming in de matras ontstaat. Deze stevige matrassoort is wel een stuk goedkoper dan koudschuim of traagschuim matrassen.
Koudschuim toppers
Als een koudschuim matras je aanspreekt, maar je huidige matras nog niet aan vervanging toe is, kun je ook kiezen voor een koudschuim topper. Die plaats je bovenop je matras. Het fijne van een topper is dat deze je matras beschermt en de levensduur ervan verlengt. Bovendien heeft een koudschuim topper alle voordelen die een koudschuim matras heeft: goede ondersteuning, veerkracht en ventilatie.