Wat is een Boxspring? Ontdek de Voordelen en Verschillen van Boxspring Bedden

Heb je je wel eens afgevraagd waarom de bedden in hotels en vakantiehuizen vaak zo heerlijk liggen? Dat komt doordat je daar vaak boxspringbedden vindt. Een boxspring bestaat uit verschillende lagen, wat het een ontzettend comfortabel bed maakt. Tegenwoordig kiezen steeds meer van onze klanten ook voor die echte hotelluxe in hun eigen slaapkamer door een boxspring in huis te halen. Maar wat maakt een boxspring nu zo anders dan een standaard tweepersoonsbed? Wat zijn de voordelen van een boxspring, en zitten er ook nadelen aan? In dit blog leggen we je alles uit.

Zo Zit een Boxspring in Elkaar

Een boxspringbed is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Eigenlijk is de ‘boxspring’ daar maar een klein deel van, namelijk de bedbodem met springveren. Verder bestaat het bed ook nog uit het matras, de matrastopper en het hoofd- en voeteneind. In de praktijk wordt met ‘boxspring’ vaak echter het gehele bed bedoeld, inclusief matras en frame.

De Bodem

De bodem van een boxspring is meestal gestoffeerd en verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen. Zo kun je het bed volledig bij de stijl van je slaapkamerinterieur laten passen. Er zit een pocket- of bonellvering in. Een pocketvering houdt in dat elke veer in de bodem afzonderlijk in een ‘pocket’ is geplaatst. Een bonellvering bestaat juist uit grotere, langere spiralen die van links naar rechts door de gehele bodem lopen. Het verschil tussen de twee zit hem vooral in de levensduur: een pocketvering gaat namelijk langer mee dan een bonellvering en is bovendien iets steviger.

Het Matras en de Topper

Het matras van een boxspring is in principe een ‘gewone’ matras die je ook in een ledikant kan plaatsen. Meestal is dit een matras met pocketvering. Daarbovenop kun je nog een matrastopper plaatsen van zo’n 5 tot 20 cm dik. Zo kun je helemaal zelf bepalen hoe stevig of zacht je bed is. Bovendien kun je een topper vaak eenvoudig wassen door de tijk af te ritsen. Dat maakt je bed in zijn geheel een stuk hygiënischer en zorgt ervoor dat je matras langer meegaat.

Het Hoofd- en Voetbord

Als laatste is er nog het hoofd- en voetbord. Hiermee kun je met een boxspring alle kanten op. Er zijn strakke, industriële hoofdborden of juist mooi versierde, romantische versies. Met een hoofdbord naar keuze laat je je boxspring helemaal binnen de inrichting van je slaapkamer passen. Een ding hebben alle boxsprings gemeen: voor welk hoofd- of voetbord je ook kiest, een boxspring heeft hoe dan ook een luxueuze, chique uitstraling.

Een Boxspring of een Gewoon Bed: Wat is het Verschil?

Een boxspring en een gewoon bed hebben een aantal overeenkomsten. Zo kun je bij beide bedden je eigen matras en matrastopper uitkiezen. Ook zijn er zowel boxsprings als gewone bedden die verstelbaar zijn. Tegelijkertijd zijn er ook een hoop verschillen. Een gewoon bed bestaat bijvoorbeeld uit een bedframe en een spiraal- of lattenbodem, in tegenstelling tot de verschillende onderdelen van een boxspring. Het heeft vaak een ombouw van hout, kunststof of metaal, waardoor het op den duur kan gaan kraken. Een boxspring is juist zacht aan de zijkanten en is bovendien hoger, wat het een stuk comfortabeler maakt om in bed te stappen. Bovendien zorgt de bodem van een boxspring dankzij de verenstructuur voor een goede ventilatie, wat de nachtrust bevordert.

De Voor- en Nadelen van een Boxspring

Een boxspring heeft een aantal voordelen ten opzichte van een gewoon bed, maar ook een aantal nadelen. Uiteindelijk is het vooral je persoonlijke voorkeur die bepaalt welk soort bed het beste bij je past.

Voordelen van een Boxspring

Een voordeel van een boxspring is, zoals we eerder al noemden, de hogere instap van het bed. Een boxspring is meestal zo’n 50 tot 60 cm hoog, wat in en uit bed stappen een stuk makkelijker maakt, ook voor mensen op leeftijd of met een beperking. De vering en ventilatie van een boxspring zorgen er bovendien voor dat je heerlijk slaapt. Daarnaast heeft een boxspring ook een erg lange levensduur: gemiddeld gaat zo’n bed ongeveer 20 jaar mee.

Nadelen van een Boxspring

Voor sommige mensen zal een boxspring echter te veel vering bieden. Dit zul je bijvoorbeeld merken wanneer je je omdraait. Als je van een bed met minder vering houdt, betekent dit overigens niet dat een boxspring helemaal geen optie is. Door voor een hardere matras en matrastopper te kiezen, is dit probleem vaak al te verhelpen. Als laatste kun je met een boxspring meer last hebben van huisstofmijt. Dat komt door de stoffen bekleding van het onderstel. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook steeds meer boxsprings met een leren bodem, ideaal voor boxspringliefhebbers met een huisstofmijtallergie.

Verschillende Soorten Boxspringbedden

Hebben we je overtuigd van de luxe van een boxspring? Wanneer je een boxspringbed in huis wil halen, heb je de keuze tussen twee soorten: de vaste boxspring en de elektrische boxspring. Een vaste boxspring wordt ook wel een vlakke boxspring genoemd, omdat dit bed altijd in dezelfde stand staat en niet verstelbaar is. Een elektrische boxspring is dat wel; dit bed heeft een elektrisch verstelbare bodem, waarbij je met een afstandsbediening het hoofd- of voeteneind omhoog kunt zetten. Ideaal voor ontbijt op bed of om ’s avonds nog even wat te lezen voor het slapengaan.

Ontdek Boxsprings bij Boxspring Xpert

Uiteindelijk zijn er veel verschillende soorten boxsprings. Je hebt de keuze uit verschillende merken, verschillende matrassen en toppers, en verschillende hoofd- en voetborden. Dat kan de keuze voor een nieuwe boxspring behoorlijk overweldigend maken. Ben je op zoek naar advies om de beste boxspring voor jou uit te kiezen? Dan ben je altijd welkom bij Boxspring Xpert. Wij weten alles van bedden, slapen en een goede nachtrust en delen die kennis graag met je. Neem contact op met onze klantenservice met al je vragen over boxsprings, of kom langs om onze verschillende bedden uit te testen! Voor je het weet, droom je thuis lekker weg in je heerlijke nieuwe boxspringbed.