Er zijn verschillende manieren om in slaap te vallen. 20% doet dit op de rug. Met deze slaaphouding is het belangrijk dat de rug niet scheef staat, anders word je met pijnlijke spieren wakker. We besteden veel tijd aan het uitkiezen van een goed matras. Een hoofdkussen verdient net zoveel aandacht. Sommige kussens zijn zeer geschikt voor rugslapers, anderen zijn minder comfortabel. Wat is de beste keuze?
Inhoud:- Dit zegt je slaaphouding over jou
- Nadelen van op de rug slapen
- De eisen die je aan het hoofdkussen stelt
- De hardheid van het kussen voor de rugslaper
- De buitenkant van het hoofdkussen
- Verschillende soorten vullingen
- Overige materialen
- 3x beste hoofdkussen voor de rugslaper
- Rugslaper: wakker worden met rugpijn
Dit zegt je slaaphouding over jou
Er is veel onderzoek gedaan naar verschillende slaaphoudingen, en welke invloed dit of de gezondheid heeft. Mensen die op de rug slapen hebben een grotere kans op snurken. Niet zo prettig voor de partner.
Lig je volledig uitgestrekt op je rug, met je armen strak langs het lichaam? Het schijnt de meest gunstige houding voor rugslapers te zijn. Je hele lichaam komt in een neutrale positie en er drukt niks tegen je gezicht, waardoor je niet met rimpels wakker wordt.
Wat zegt je slaaphouding over jou als persoon? Lig je in een zeester-houding, met de armen rond het kussen, dan ben je zorgzaam en vrijgevig. Je houdt er niet zo van om in de spotlights te staan. Slaap je op de rug met de armen strak langs het lichaam, dan ben je discreet en gereserveerd. Mogelijk stel je hoge eisen aan jezelf, je gezin en mensen in je directe omgeving.
Nadelen van op de rug slapen
Wanneer je op de rug slaapt ga je sneller snurken. Ook kun je de rug scheefhouden. Dit merk je in de ochtend: je wordt met rugpijn wakker. In dit geval is een goed matras belangrijk. Het matras moet een klein beetje meeveren, zodat je ruggenwervels in een s-vorm komen te liggen.
Het hoofdkussen is net zo belangrijk. Deze mag niet te hoog en niet te laag zijn. Maar ook niet te hard of te zacht. Het beste kussen voor rugslapers zit overal tussenin. Bij een verkeerd kussen krijg je last van je nek, schouders of rug.
De eisen die je aan het hoofdkussen stelt
Zijslapers stellen de hoogste eisen aan hun hoofdkussen. Dit komt omdat een zijslaper een grote ruimte tussen nek en matras creëert. Buikslapers hebben minder ondersteuning nodig. Als rugslaper zit je in het midden.
Het kussen moet in ieder geval niet te hoog zijn. Hierdoor wordt je hoofd opgetild, waardoor je last van je nek krijgt. Wanneer je een heel plat hoofdkussen neemt dan wordt je hoofd een beetje naar achteren gekanteld. Ook dit is slecht voor je nek en schouders.
Zorg dat de holte tussen nek, hoofd en rug gevuld wordt. Voor mensen die op de rug slapen is een kussen met een hoogte van 12-13 cm ideaal. Een en ander hangt ook van je persoonlijke voorkeur af.
De hardheid van het kussen voor de rugslaper
Het gaat bij het uitkiezen van het beste kussen voor de rugslaper niet alleen over de dikte, maar ook over de hardheid. Het kussen moet niet te zacht zijn, hoe lekker dit ook ligt. Bij een heel zacht kussen zakt je hoofd te diep weg. Hierdoor ligt je hoofd niet meer in lijn met je wervelkolom.
Een hard kussen kan vervelend aanvoelen. Het drukt je hoofd een beetje omhoog, en je kunt last van hoofdpijn krijgen. Het beste kies je voor een medium hardheid.
De buitenkant van het hoofdkussen
Vaak wordt alleen naar de vulling van het kussen gekeken. Maar het is net zo belangrijk om ook op de buitenkant oftewel de tijk te letten. Het beste hoofdkussen voor de rugslaper heeft een afneembare tijk. Hierdoor is deze makkelijk wasbaar, zonder dat het hele kussen in de wasmachine moet.
Zweet je ‘s nachts veel? Dan is het aan te raden om twee kussenslopen om het kussen te doen. Doet dit ook wanneer je last hebt van een vette hoofdhuid. Zowel zweet als vet maakt het kussen vies, waardoor je dit veel vaker uit moet wassen.
Verschillende soorten vullingen
Hoofdkussens zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en materialen. Een traagschuim kussen vormt zich naar de contouren van je hoofd en nek. Ideaal wanneer je op de rug slaapt. Latex heeft een hoge veerkracht en biedt een goede ondersteuning. Terwijl dons zacht en comfortabel aanvoelt en uitstekend ventileert.
Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten vullingen en waar het van afkomstig is.
Vulling | Beschrijving |
Dons en veren | Natuurlijke vulling afkomstig van eenden- of ganzenveren. Lichtgewicht en zacht, biedt goede ondersteuning en ventilatie. |
Traagschuim | Visco-elastisch schuim dat reageert op lichaamswarmte en druk, vormt zich naar de contouren van het hoofd en de nek. |
Microvezel | Fijne synthetische vezels die zacht en comfortabel zijn, biedt goede ondersteuning en kan vaak worden gewassen. |
Latex | Natuurlijk of synthetisch rubberachtig materiaal, veerkrachtig en ondersteunend, bevordert een goede luchtcirculatie. |
Kapok | Plantaardige vezels afkomstig van de kapokboom, licht en veerkrachtig, biedt goede ventilatie en vochtafvoer. |
Schuimrubber | Polyurethaanschuim, veerkrachtig en biedt goede ondersteuning, verkrijgbaar in verschillende dichtheden en stevigheden. |
Boekweitdoppen | Natuurlijke vulling van gedroogde boekweitdoppen, verstelbaar en vormbaar, bevordert een goede luchtcirculatie. |
Polyestervezels | Synthetische vezels die veerkrachtig en hypoallergeen zijn, biedt zachte ondersteuning en kan vaak worden gewassen. |
Wol | Natuurlijke vezels afkomstig van schapen, biedt warmte en vochtafvoer, zacht en duurzaam. |
Niet alle materialen zijn geschikt voor mensen die op hun rug slapen. Je hebt een hoofdkussen met een medium tot hoge ondersteuning nodig. De volgende vullingen zijn voor jou als rugslaper geschikt:
Traagschuim: dit materiaal past zich aan de vorm van het hoofd en de nek aan. Het biedt een uitstekende drukverlichting en een gelijkmatige ondersteuning. Het helpt je nek in een neutrale positie te houden.
Latex: een kussen met latexvulling is veerkrachtig en biedt een gelijkmatige ondersteuning. Dit helpt bij het behouden van een goede uitlijning van de wervelkolom.
Schuimrubber: met dit materiaal kun je vertrouwen op een stevige ondersteuning. Een hoofdkussen van schuimrubber behoudt zijn vorm goed.
Dons: voelt zacht en comfortabel aan. Bij een goede vulling worden nek en hoofd in een neutrale positie gehouden.
Overige materialen
Een hoofdkussen met een vulling van wol, polyestervezels, boekweitdoppen of kapok is voor een rugslaper niet de meest ideale keuze. Terwijl een vulling van microvezel vaak wel kan, afhankelijk van de dikte, hardheid en persoonlijke voorkeur.
Dan heb je nog hoofdkussen met een vulling van gel, vaak gecombineerd met traagschuim. Dit is een goed kussen voor mensen die op de rug slapen. Het voordeel van dit kussen is dat de toegevoegde gel verkoelend werkt. Ideaal wanneer je het ‘s nachts vaak te warm hebt.
Als laatste is er nog het waterkussen. Dit kussen is zeer geschikt voor mensen die vaak wakker worden met nek- of rugpijn, of wanneer er sprake is van chronische nek- en rugklachten.3x beste hoofdkussen voor de rugslaper
Op zoek naar het beste hoofdkussen wanneer je op de rug slaapt? We hebben een overzicht gemaakt van drie uitstekende keuzes. Bij elk hoofdkussen geven we meer informatie over de ondersteuning, het materiaal en de eigenschappen.
1. Hoofdkussen bolletjes met neksteun
Dit hoofdkussen heeft de zachtheid en het ligcomfort van dons, maar wel met een zeer goede ondersteuning. Het hoofdkussen is uitgerust met een vaste neksteun. Hierdoor is het zeer geschikt voor rugslapers en zijslapers. Ben je iemand die gedurende de nacht regelmatig van houding wisselt, dan is dit een perfecte keuze.
Het hoofdkussen ‘bolletjes met neksteun’ bestaat uit een vulling van holle vezels. Het is voorzien van een sluitsysteem, waardoor je zelf de dikte van het kussen aanpast. Haal er wat vulling uit of doe er wat bij, net zoveel totdat jij comfortabel slaapt.
Het hoofdkussen is in de wasmachine wasbaar en kan in de droger. De tijk bestaat uit 100% katoen en het gehele kussen, zowel de tijk als de vulling, is antiallergisch.
2. Hoofdkussen natuurlatex
Natuurlatex is afkomstig van de rubberboom. Het wordt veel in matrassen en kussens toegepast. Dat is niet zomaar, het heeft namelijk een hoge natuurlijke veerkracht. Het hoofdkussen van natuurlatex behoudt zijn vorm, zonder plat te worden.
Latex zorgt voor een goede drukverdeling. Hiermee voorkom je nek- en schouderpijn. Dankzij de open celstructuur is het goed ademend. Het kussen reguleert de temperatuur tijdens het slapen, waardoor je koel en comfortabel ligt.
De ergonomische vorm maakt dit kussen voor rugslapers extra comfortabel. De afneembare hoes is wasbaar op 40 °C (mag ook in de droger). Laat het kussen zelf regelmatig luchten.
3. Hoofdkussen latex en dons
Slaap je zowel op de rug als de zij én ga je voor het hoogste comfort? Dan is het hoofdkussen latex en dons iets voor jou. De kern bestaat uit latex, met een hoog ondersteuningsvermogen. Hierdoor krijgt je nek de ondersteuning die het nodig heeft. Om het latex bevindt zich een laagje dons. Dit zorgt voor net dat beetje extra comfort.
Dons voelt niet alleen lekker zacht aan, het is ventilerend en vochtregulerend. Alle jaargetijden lig je heerlijk. Het kussen is vormvast en hiermee geschikt voor de rugslaper.
De latex kern niet in de wasmachine, af en toe buiten luchten. Het donzen gedeelte alsmede de hoes mag op 40 °C in de wasmachine.
Rugslaper: wakker worden met rugpijn
Wanneer je veel op de rug slaapt en vaak wakker wordt met lage rugpijn, heeft dit meestal met het matras te maken. Terwijl nek- en schouderpijn of hoge rugpijn aan het hoofdkussen kan liggen. Klachten in de onderrug zijn dus bijna altijd het gevolg van een te hard of zacht matras. Het kan ook dat je matras aan vervanging toe is.
Ben je van plan om een nieuw hoofdkussen te kopen? Kijk dan gelijk even naar de kwaliteit van het matras. Een nieuw matras is een grotere investering maar kan voor een betere nachtrust zorgen.
Het hoofdkussen moet je ongeveer elke drie jaar vervangen. En matras gaat tussen de 8 en 12 jaar mee.