Je huisdier op bed laten slapen: ja of nee?

Er zijn veel factoren die bijdragen aan een goede nachtrust. Dat begint natuurlijk bij een degelijk bed – bijvoorbeeld een fijne boxspring – maar je slaap wordt ook beïnvloedt door de temperatuur in je kamer, het omgevingsgeluid of je eet- en drinkgewoontes. Voor huisdiereigenaren speelt er nog een andere factor mee. Ongeveer de helft van de Nederlandse katten en honden slapen namelijk bij hun baasje op bed. Maar is dat eigenlijk wel zo’n goed idee? Wij zochten het voor je uit.

De invloed op je nachtrust

Er zijn voor- en tegenstanders voor huisdieren op bed. Sommige eigenaren kunnen niet slapen zonder een warme hond aan het voeteneind, anderen worden helemaal gek van de activiteiten van hun kat midden in de nacht. Bovendien is het soms simpelweg lastig om een huisdier uit de slaapkamer te weren. Voordat je het weet, krabt je kat de slaapkamerdeur kapot omdat hij zo graag naar binnen wil, of blaft je hond ’s nachts het hele huis bij elkaar. Je kunt dan nog zo’n goede matras kopen en de perfecte slaapomgeving creëren: erg lekker zul je in zo’n geval niet slapen. Veel eigenaren geven er dus maar aan toe, en laten hun huisdier op het bed liggen.

De voordelen van een huisdier op bed

Of je nu een hond of een kat hebt: je zult merken dat je huisdier een stuk meer slaapt dan wij mensen. Honden slapen gemiddeld 14 uur per dag en katten zelf 16 uur. Dat doen ze natuurlijk het allerliefst op het meest comfortabele plekje in huis. Als jij een mooie boxspring hebt met een heerlijk zachte matras, is het natuurlijk geen wonder dat je harige viervoeter daar ook van wil genieten. Samen slapen met je huisdier heeft bovendien voordelen voor mens én dier.

Minder stress

Wanneer je je kat of hond aanraakt, knuffelt en aait, maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan. Dat heet ook wel het knuffelhormoon. Door dit hormoon wordt je hartslag verlaagd en zul je je dus rustiger en veiliger voelen. Datzelfde geldt ook voor je huisdier. Honden zijn bovendien roedeldieren. Die voelen zich het fijnst als ze slapen in een groep. Je huisdier voelt zich kwetsbaar wanneer hij slaapt, maar naast jou op bed weet hij dat hij zich in een veilige, vertrouwde omgeving bevindt. Samen slapen betekent voor jou en je huisdier dus minder stress en een veilig gevoel.

Waakhonden

Een huisdier op bed kan je ook een veilig gevoel geven, omdat dieren vaak eerder dan wij doorhebben dat er iets mis is in huis. Bijvoorbeeld bij een inbraak of een brandje. Weten dat je hond in blaffen uit zal barsten wanneer er indringers binnen zouden komen, geeft je onbewust een veilig gevoel. Een kat is natuurlijk wat minder geschikt als afschrikmiddel, maar ook katten hebben een sterke intuïtie. Bij onbekende geluiden of geuren zal je kat waarschijnlijk onrustig worden, waardoor jij ook wordt gewaarschuwd.

Een betere band

Samen met je huisdier op bed slapen is ook erg goed voor jullie onderlinge band. Vooral katten hebben er baat bij. Die hebben vaak wat langer nodig om te wennen aan hun nieuwe baasje. Als je dus net een kat hebt geadopteerd, is ’s nachts samen op bed slapen helemaal geen slecht idee. Je huisdier leert hierdoor dat je te vertrouwen bent en voelt zich na elke nacht een stukje veiliger bij je.

Gezelligheid

Als laatste kan het ook gewoon heel gezellig zijn om ’s nachts een zacht diertje op je voeten te hebben liggen. Amerikaans onderzoek heeft zelfs aangetoond dat vrouwen die met een hond op bed slapen, sneller in slaap vallen. Je huisdier is bovendien lekker warm, wat vooral in de koudere maanden heerlijk kan zijn. Zorg er dan wel voor dat je een goed ademend matras hebt – bijvoorbeeld van gel of latex – zodat je niet oververhit raakt.

De nadelen van een huisdier op bed

Er zitten ook wat nadelen aan een huisdier op bed laten slapen. Sommige mensen gruwelen bijvoorbeeld van dierenharen op hun kussen. Ook kan het zo zijn dat je huisdier je ’s nachts wakker maakt. Daarom is het belangrijk dat je je kat of hond duidelijke grenzen aanleert. Ook kan het helpen om vlak voor het slapengaan nog even uitgebreid met je dier te spelen, zodat hij of zij lekker uitgeput op bed neer kan vallen.

Hygiëne

Het belangrijkste nadeel van een huisdier op bed is hygiëne. Die is voor dieren nu eenmaal anders dan voor mensen. Katten maken zichzelf schoon met hun eigen tong, waar allemaal bacteriën aan kleven. Honden rennen bovendien graag buiten rond, en lopen daar door van alles en nog wat heen. Dat kunnen ze allemaal met zich meenemen wanneer ze gezellig bij je op bed springen. En dan hebben we het nog niet gehad over de vlooien, teken of wormen die je huisdieren aan je kunnen doorgeven. Vooral voor oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem is het daarom af te raden om samen met je huisdier te slapen. Ook is het belangrijk om voor een bed te kiezen dat je makkelijk schoon kunt houden. Bijvoorbeeld een boxsprings van leer. De leren bekleding kun je – in tegenstelling tot textiel – eenvoudig schoonvegen.

Onrust ’s nachts

Dieren hebben een ander ritme dan mensen, wat betekent dat ze je ’s nachts nogal eens wakker kunnen maken. Ook dat is een nadeel voor veel huisdiereigenaren. Je kat die miauwt of je hond die snurkt: met een huisdier op bed kan het zomaar zijn dat je meerdere keren per nacht wakker wordt. Voor een ongestoorde nachtrust kun je je huisdier dus beter buiten de slaapkamer laten.

Huisdier op bed: je eigen voorkeur

Uiteindelijk bepaal je zelf of de voordelen van samen met je huisdier slapen opwegen tegen de nadelen. Gelukkig zijn er ook manieren om je huisdier af te leren zomaar op je bed te springen. Het kan bijvoorbeeld helpen om zijn favoriete mandje of kussentje in de slaapkamer te leggen. Zo zijn jullie toch dichtbij elkaar, maar zitten jullie elkaar ’s nachts niet in de weg. Wil je je nachtrust bovendien nog verder verbeteren? Dan ben je bij Boxspring Xpert aan het juiste adres. Bij ons vind je alles wat je nodig hebt voor het ideale bed voor jouw lichaam.