Hoe slaapt een boxspring?

Een matras leg je niet rechtstreeks op de vloer. Het is handig om het matras op een bedbodem te plaatsen. Of dit nu een boxspring, een spiraalbodem of een lattenbodem is, dat hangt van verschillende factoren af. Kies voor een stevige ondergrond liggen, daar slaap je beter op. Boxsprings zijn zo ontworpen dat ze de beste ondersteuning bieden. Maar hoe slaapt een boxspring? We nemen je mee in de bijzondere wereld van boxspringbedden.

Inhoud:
  1. Wat is een boxspring?
  2. Niet duurder dan een normaal bed
  3. Is een boxspring beter dan een normaal bed?
  4. Een zachte omkadering
  5. Hoe slaapt een boxspring nu echt?
  6. Heb ik een boxspring nodig?
  7. Wanneer je beter niet voor een boxspringbed kiest
  8. Slapen is gezond
  9. Enkele aandachtspunten
  10. Onze keuze

Wat is een boxspring?

Wanneer je één of meerdere nachten in een hotel hebt doorgebracht, weet je vast wel wat een boxspring is. Dit type bed kom je namelijk in de luxere hotelkamers tegen. Wil jij die hotelervaring ook thuis? Dan moet je eerst weten wat een boxspring is.

Vaak wordt met een boxspring de combinatie van matras en bodem bedoeld. Maar eigenlijk bestaat een boxspring alleen uit een ondersteunende bodem. Het ziet er uit als een matras, omsloten door een bak. De bodem bestaat uit veren die voor meer stabiliteit zorgen.

Het totale geheel staat uit een matrasbodem, een matras en een topper (topdekmatras). Afhankelijk van het model staat de matrasbodem (de box) op de grond of op pootjes.

Het is niet duurder dan een normaal bed

Hoewel een boxspring vaak duurder lijkt, valt dit in de praktijk echt wel mee. Juist door de combinatie van bodem en matras kun je veel geld besparen.

Bovendien hebben dit soort bedden een lange levensduur. Dit komt omdat je een tokdekmatras bovenop de combinatie legt. Dit biedt niet alleen extra comfort, ook zorgt het voor minder slijtage van het matras.

Dankzij het ontwerp is er een maximale luchtstroom rondom het matras aanwezig. Dit helpt de groei van schimmel en meeldauw voorkomen. Het matras ruikt minder snel muf, zelfs wanneer je last hebt van nachtelijk zweten.

Is een boxspring beter dan een normaal bed?

Wanneer je op een boxspring ligt merk je dat dit een stuk hoger is dan een gewoon bed. Voor de meesten is deze hoogte prettig met in- en uitstappen. Vooral wanneer je lichamelijke klachten hebt, is een bed op ‘zithoogte’ veel fijner. Je hoeft geen diepe buiging te maken, iets dat prettiger voor je gewrichten is.

Ook heeft een boxspring een ideale werkhoogte wanneer je het bed opmaakt of verschoont. Je ervaart geen rugklachten meer. Vraag het maar eens aan hotelkamermeisjes, die weten er alles van.

Een zachte omkadering

Bij een normaal bed is de buitenste rand hard. Dat heb je vast wel gemerkt toen jij je ertegenaan stootte. Dat zal je bij een boxspring nooit gebeuren. De omkadering is altijd zacht. Bovendien is de omkadering gestoffeerd, iets dat het geheel een luxueuze uitstraling geeft.

Hoe slaapt een boxspring nu echt?

We kunnen veel vertellen over de voordelen van dit type bed, maar eigenlijk wil je weten hoe een boxspring slaapt.

Bij dit type bed ligt het matras bovenop een gestoffeerde houten doos met metalen veren. Het onderste gedeelte (de bedbodem) bestaat uit een matras met een stevige binnenvering. De springveren in de bedbodem geven een optimale ondersteuning aan het matras en je lichaam. Dankzij de veren is er sprake van een zeer goede ventilatie.

Een boxspring bed ligt zeer comfortabel. Hierbij is het wel belangrijk dat het matras van een goede kwaliteit is. Ook moet je een matras kiezen dat bij je lichaam past.

Heb ik een boxspring nodig?

Met een boxspring ervaar je het beste slaapcomfort. Maar het is niet zo dat je dit altijd nodig hebt. Wanneer je een kwalitatieve lattenbodem kiest, in combinatie met een ondersteunend matras, slaap je ook goed.

Wel is het zo dat een boxspringbed voor net dat beetje extra’s zorgt. Het is alsof je in een comfortabel hotelbed ligt, maar dan voor de rest van je leven. Of in ieder geval net zo lang als het boxspringbed in je slaapkamer staat.

Er zijn wel wat redenen om voor een boxspring te kiezen. Vind je dat je huidige bed teveel kraakt en piept? Hier heb je met een boxspringbed helemaal geen last van. En wil je jouw bed verhogen om het in- en uitstappen makkelijker te maken, dan is dit ook een goede keuze. Hieronder een aantal redenen om een boxspring boven een normaal bed te verkiezen:

  • Uitstekende ondersteuning
  • Schokabsorberend
  • Uitgerust wakker worden
  • Goede ventilatie
  • Betere hygiëne
  • Geen muffe geurtjes of schimmelplekken
  • Makkelijker in- en uitstappen
  • Geen gekraak of gepiep
  • Langere levensduur

Wanneer je beter niet voor een boxspringbed kiest

Misschien heb je net een nieuw matras gekocht. Veel moderne matrassen bestaan uit een dikke laag van dicht schuim. Dit zorgt voor een goede ondersteuning. Wanneer je dit type matras op een boxspring bodem legt, dan kan het dat het matras gaat doorbuigen. In dit geval is het aan te raden om het matras op een lattenbodem te leggen, waarbij de latten dicht tegen elkaar aan liggen.

Ook voor een hybride- of een zacht latexmatras geldt dat je beter je oude systeem kunt blijven gebruiken. Is het matras ouder dan 7 jaar? Dan is het aan vervanging toe, en ligt de weg naar een comfortabel boxspringbed voor jou open.

Slapen is gezond

Je brengt ruim een derde van je tijd in bed door. Iemand van 75 jaar oud heeft dus al 25 jaar slapend doorgebracht! Slapen is hartstikke gezond. Tijdens je slaap herstel je lichamelijk en mentaal.

Slaaptekort leidt tot verschillende ziekten en aandoeningen. Op de lange duur kan het voor hart- en vaatziekten zorgen. Maar ook op de korte termijn is slaaptekort slecht. Je concentratie wordt er minder door en je presteert niet meer zo goed als normaal.

Ben je vaak moe en deel je mee aan het verkeer? Door te weinig slaap ben je minder scherp. De kans op een verkeersongeluk is hierdoor veel groter. Daarom is het niet verstandig om te rijden wanneer je slaap tekort komt.

Gevolgen van Slaaptekort Beschrijving
Verminderde concentratie Slaaptekort leidt tot problemen met aandacht, focus en het vasthouden van informatie. Dit beïnvloedt het vermogen om taken effectief uit te voeren
Vermoeidheid Het meest voorkomende symptoom is vermoeidheid. Onvoldoende slaap leidt tot een constant gevoel van uitputting
Verminderd geheugen Onvoldoende slaap is van invloed op het vermogen om nieuwe informatie te verwerken en te onthouden. Hierdoor krijg je geheugenproblemen
Verzwakt immuunsysteem Langdurig slaaptekort verzwakt het immuunsysteem, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor infecties en ziekten
Verhoogd risico op aandoeningen Slaapproblemen zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op aandoeningen zoals obesitas, diabetes type 2, hartziekten en hoge bloeddruk
Emotionele instabiliteit Het leidt tot prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en een verhoogd gevoel van angst en depressie
Verminderde fysieke prestaties Onvoldoende slaap is de oorzaak van verminderde sportprestaties, coördinatie en reactietijden
Huidproblemen Slaaptekort zorgt voor een grauwe huid, wallen onder de ogen en vroegtijdige veroudering van de huid
Verstoord honger- en verzadigingsgevoel Het reguleren van eetlusthormonen kan verstoord raken, met gewichtstoename tot gevolg
Verminderde seksuele interesse Chronisch slaaptekort beïnvloedt het libido

Natuurlijk los je bestaande slaapproblemen niet zomaar met een boxspring op. Maar dit type bed draagt zeker bij aan een betere nachtrust. Al helemaal wanneer je momenteel op een slecht ondersteunend bed slaapt.

Enkele aandachtspunten

Overweeg je om een boxspring aan te schaffen? Hieronder wat tips om rekening mee te houden bij aankoop van een boxspringbed.

  1. Ondersteuning: met name je rug, nek en wervelkolom hebben behoefte aan een goede ondersteuning.
  2. Comfort: bepaal of je liever een stevig, middelmatig of een zacht ligoppervlak hebt.
  3. Materialen: hoogwaardige materialen verbeteren de ondersteuning en de duurzaamheid.
  4. Juiste hoogte: wanneer je lang bent, is het fijn wanneer het bed op pootjes staat.
  5. Merk en kwaliteit: kies voor een betrouwbaar merk dat bekend staat om de kwaliteit.
  6. Proefperiode: wees er zeker van dat je kunt proefslapen.

Op alle boxsping-bedden in onze webshop krijg je maar liefst 100 dagen proefslapen. Meer dan 14 weken lang heb je de tijd om je nieuwe boxspring te beoordelen.

Onze keuze

Wil je een boxspring uitproberen en ervaren hoe comfortabel dit ligt? Koop een boxspring uit onze webshop en laat je overtuigen. Niet tevreden? Wanneer het matras of de topper niet bevalt, mag je het gewoon terugsturen. Laat je lichaam minimaal vier weken aan de nieuwe combinatie wennen.

We hebben voor jou drie kwalitatieve boxsprings geselecteerd. Zit hier jouw toekomstige bed bij?

1. Boxspring Basic

Dit model is de basis voor iedere starter. Het is een betaalbaar instapmodel met een hard, bonell of pocketvering. Bij het matras heb je keuze uit een bonell- of pocketvering.

Bonell-vering is een traditioneel binnenvering systeem waarbij de metalen veren met elkaar verbonden zijn. Hierdoor ontstaat een veerkrachtig oppervlak. Bij het pocketvering systeem zijn de veren individueel verpakt in zakjes, waardoor elke veer onafhankelijk van de ander beweegt. Dit reageert goed op drukpunten van het lichaam.

Boxspring Basic Boxspring Basic is in verschillende maten en kleuren verkrijgbaar. Deze combinatie bestaat niet alleen uit de bodem en het matras maar ook uit een comfortabel en antiallergisch topmatras.

2. Elektrisch verstelbare boxspring

Ga je voor het hoogst mogelijke comfort? Kies dan voor de elektrisch verstelbare boxspring. Dit model is voorzien van een pocketvering box met ingebouwde motor. Zowel het hoofd- als voetengedeelte zijn elektrisch verstelbaar.

Op de box ligt een 7-zone pocketvering matras, voor maximale ondersteuning van je gehele lichaam. Hier bovenop een comfortabele splittopper van 4 cm, vervaardigd van comfortschuim.

3. Boxspring met opbergruimte Parijs

Heb je een kleine slaapkamer? Denk dan eens aan een boxspring met geïntegreerde opbergruimte. Wanneer je de bedbodem optilt, vind je een verrassend grote opbergruimte voor dekens, kussens of seizoenskleding. Het optillen van de bedbodem gaat heel makkelijk dankzij het gasveermechanisme.

Boxspring Parijs heeft een charme waar de Fransen nog jaloers op kunnen zijn. Wat een stijl en klasse, maar toch heel betaalbaar!

Benieuwd naar andere boxsprings in ons assortiment? In de webshops staan tientallen boxspringbedden te wachten om jou het beste slaapcomfort te bieden.