Het ideale kussen voor de zijslaper: tips en adviezen

Als je graag op de zij slaapt dan vind je veel gelijkgestemden. Ongeveer 60% van de volwassenen slaapt het liefst op de zij. Het is een comfortabele houding die je de hele nacht vol kunt houden. Toch kunnen er vroeg of laat problemen ontstaan zoals rugpijn en snurken. Met een goed kussen voor zijslapers zorg je voor een goede uitlijning van de wervelkolom. Ideaal voor je nek en rug, maar het voorkomt ook andere klachten.

Inhoud:
  1. Waarom een goede slaaphouding belangrijk is
  2. De hoogte van het kussen
  3. De perfecte hoogte
  4. Kussen zijslaper is te dun
  5. Een te dik hoofdkussen herkennen
  6. De stevigheid
  7. Het materiaal (vulling)
  8. Top drie beste kussens voor zijslapers
  9. Onderhoud van het hoofdkussen

Waarom een goede slaaphouding zo belangrijk is

Overdag let je op je lichaamshouding. Je buigt door de knieën wanneer je iets zwaars tilt. En je zorgt dat je goed aan je bureau zit. Je lichaamshouding of werkhouding heeft veel invloed op je lichamelijke gezondheid.

Daarom is het vreemd dat we vaak niet met de slaaphouding bezig zijn. Terwijl deze net zo belangrijk is. Een natuurlijke slaaphouding is het beste.

De hoogte van het kussen bepalen

Wanneer het kussen te hoog is komt je nek in een onnatuurlijke houding te liggen. Je moet juist naar een neutrale positie en houding streven. Hierbij mag je hoofd niet te ver worden opgetild. Aan de andere kant mag je hoofd ook niet te laag liggen.

Je hebt een kussen nodig dat de ruimte tussen je hoofd en de nek opvult. Zonder druk op de wervelkolom uit te oefenen. Feitelijk zoek je naar een kussen dat comfortabel in de nek aanvoelt, maar toch je hoofd op zijn plaats houdt.

Bedenk dat je als zijslaper een grotere opening tussen je hoofd en het matras creëert. Al helemaal wanneer je brede schouders hebt. Daarom is het zo belangrijk om op de hoogte van het kussen te letten.

De perfecte hoogte

Het is niet te zeggen hoe hoog het kussen voor jou als zijslaper moet zijn. Dit is afhankelijk van de bouw van je lichaam. De meeste zij slapers hebben behoefte aan een kussen met een hoogte van 10 tot 15 cm.

Hoe weet je of je de juiste hoogte hebt gevonden? Wanneer je op je zij op het kussen ligt, moeten je hoofd en nek dezelfde positie hebben als wanneer je rechtop staat. Het is dus aan te raden om op je zij te gaan liggen en deze houding goed vast te houden wanneer je rechtop gaat zitten. Staan je hoofd en nek in een natuurlijke positie? Dan is de hoogte van het kussen goed.

Kussen zijslaper is te dun: zo merk je dat

Lig je op je zij en steek je vaak een hand onder het kussen? Vaak doe je dit onbewust, om het hoofd wat op te tillen. Dat is een duidelijk signaal dat het hoofdkussen te dun is. In dit geval moet je voor een dikker kussen gaan, of twee dunne kussens nemen.

Een te dik hoofdkussen herkennen

Sommige zijslapers liggen op een te dik kussen. Het hoofd komt dan scheef te staan. Dit merk je vooral ‘s morgens na het ontwaken: je hebt last van een stijve nek.

Overigens is de hoogte van het kussen niet alleen een kwestie van een natuurlijke slaaphouding zoeken, ook kan dit heel persoonlijk zijn. Sommigen vinden het prettig om op een te dik of te dun kussen te liggen, zelfs wanneer het hoofd hier een beetje scheef van gaat staan.

Het is niet altijd slecht om op een ‘fout’ hoofdkussen te liggen. Wanneer dit af en toe is of je wisselt regelmatig van houding, dan hoeft dit niet direct voor problemen te zorgen. Houd het ontstaan van klachten goed in de gaten. Merk je dat je bijna elke ochtend wakker wordt met nekpijn of rugpijn, dan zou het zomaar aan het kussen kunnen liggen.

Stevigheid van het kussen

Je hebt harde en je hebt zachte hoofdkussens. Hier tussenin heb je de middelharde kussens, ook weer in verschillende categorieën. Over het algemeen is een middelhard kussen de beste keuze voor zijslapers. Dit type kussen helpt om je hoofd en nek in de juiste positie te houden, de hele nacht lang.

Natuurlijk is ook dit weer afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Sommige zijslapers vinden het veel prettiger om op een zacht kussen te liggen, zodat hun hoofd erin wegzinkt. Terwijl anderen de voorkeur geven aan een stevig kussen.

De hardheid van het kussen is mede afhankelijk van de vulling (het materiaal). Bovendien bepaalt de vulling het comfort, de ventilatie en hoe warm of koud het kussen aanvoelt.

Het materiaal van de vulling

Een kussen bestaat uit een binnenkant, dit is de vulling, en een buitenkant. De buitenkant noem je ook wel de tijk. Bij sommige hoofdkussens is de tijk afneembaar. Hierdoor kan dit in de wasmachine, zonder dat je de vulling aantast.

Welke vulling is de beste keuze? Heb je als zijslaper vaak last van nekklachten of rugpijn? Dan is een stevige elastische vulling (latex) een goede keuze. Deze vulling zorgt voor een vaste vorm en ondersteunt je nek en rug daar waar het nodig is. Bovendien vormt dit kussen zich naar de contouren van je lichaam (hoofd, nek en schouders).

Lig je af en toe ook op je buik, dan kun je beter geen latex kussen nemen. Je hoofd wordt dan teveel opgetild. Het alternatief voor latex is traagschuim, een vormvast materiaal. Traagschuim biedt een zeer goede ondersteuning aan je nek, schouders en rug.

Een donzen vulling voelt heerlijk zacht aan. Bovendien kneed je dons in een goed model, waardoor je de juiste ondersteuning vindt. Dons is ook nog eens vochtregulerend en geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie.

Een synthetisch kussen kan ook een goede keuze zijn. Deze vulling is zacht en veert in model terug. Dan heb je nog kapok, een 100% natuurlijke vulling. Kapok neemt snel vocht op en is ideaal wanneer je last hebt van nachtelijk zweten. Een nadeel is dat je de vulling niet mag wassen.

Er zijn nog veel meer soorten vullingen verkrijgbaar. In de tabel hieronder zie je verschillende type vullingen en of dit voor jou als zijslaper geschikt is.

Vulling Ondersteuning en Comfort Drukverlichting
Dons Matige tot goede ondersteuning, zacht Gemiddelde tot goede drukverlichting
Veren Goede ondersteuning, stevig en veerkrachtig Matige drukverlichting
Memory foam Uitstekende ondersteuning, vormt zich naar het hoofd en de nek Uitstekende drukverlichting
Latex Goede ondersteuning, veerkrachtig Matige tot goede drukverlichting
Wol Matige ondersteuning, zacht en ademend Gemiddelde drukverlichting
Katoen Matige ondersteuning, ademend en hypoallergeen Matige drukverlichting
Bamboe Matige ondersteuning, zacht en hypoallergeen Gemiddelde drukverlichting
Microvezel Matige ondersteuning, zacht en gemakkelijk te wassen Matige drukverlichting
Kapok Goede ondersteuning, licht en ademend Matige tot goede drukverlichting
Boekweit Goede ondersteuning, vormbaar en ventilerend Uitstekende drukverlichting

Je ziet dat sommige vullingen uitermate geschikt zijn als kussen voor de zijslaper. Terwijl je andere vullingen beter kunt negeren.

Top drie beste kussens voor zijslapers

Ook zo benieuwd wat de beste keuze is voor jou als zijslaper? We hebben een top drie van beste hoofdkussens voor zijslapers samengesteld. Natuurlijk hangt een en ander van je persoonlijke voorkeur af, maar met onderstaande hoofdkussens lig je gegarandeerd comfortabel.

1. Hoofdkussen natuurlatex

Latex wordt als vloeistof uit de rubberboom gewonnen. Dit materiaal heeft een hoge veerkracht en is elastisch. Bovendien is het hartstikke duurzaam. Het wordt gebruikt voor het maken van matrassen, kussens en ander beddengoed. Een voordeel van latex is dat het een zeer goede ventilatie kent.

Dit hoofdkussen van natuurlatex is voorzien van een ergonomische vorm. Hiermee geeft het een zeer goede ondersteuning aan je nek en schouders. De druk wordt gelijkmatig over het lichaam verdeeld.

Het ergonomisch natuurlatex hoofdkussen is zeer geschikt voor zijslapers. Twijfel je? Met 30 dagen proefslapen kom je er zelf achter of dit het ideale kussen voor jou is.

2. Hoofdkussen dons

Een donzen hoofdkussen voelt altijd zacht aan. Toch geeft deze vulling een goede ondersteuning aan je hoofd, nek en schouders. Bovendien profiteer je van een uitstekende drukverdeling. Hierdoor ontstaan er geen pijnlijke plekken in je lichaam.

Het hoofdkussen van dons bestaat uit 90% natuurlijk dons en 10% veren. Het is goed ventilerend, waarmee nachtelijk zweten (bijna) tot de verleden tijd behoort. Bij dit kussen heb je keuze uit drie verschillende afmetingen. Slaap jij straks prinsheerlijk op een zacht kussen van dons?

3. Hoofdkussen gel

Traagschuim geeft een uitstekende ondersteuning aan je lichaam, vooral wanneer je op je zij slaapt. Het hoofdkussen Gel bevat het beste van twee werelden. De vulling bestaat uit traagschuim, met al zijn positieve eigenschappen. Het verdeelt de druk over het lichaam gelijkmatig. De wervelkolom ligt in een goede positie. Allemaal te danken aan de ergonomische vorm en het veerkrachtig materiaal.

Aan dit hoofdkussen is een extra gellaag aangebracht. Dit laagje heeft een verkoelend effect. Of je nu veel last heb van nachtelijk zweten of moeite hebt met de warme zomerse maanden: je slaapt voortaan veel beter. Weg met zweterige en veel te warme nachten.

Onderhoud van het hoofdkussen

Sommige kussens moet je regelmatig opschudden en/of reinigen. Andere hoofdkussens hebben minder vaak onderhoud nodig. Hieronder enkele richtlijnen voor het onderhoud van de verschillende vullingen.

  • Dons: regelmatig opschudden zodat het dons gelijkmatig wordt verdeeld. Dit materiaal mag in de wasmachine, met een mild wasmiddel. Goed drogen om schimmelvorming te voorkomen.
  • Traagschuim: niet wasbaar, gebruik daarom altijd een kussensloop. Bij een vette hoofdhuid of veel zweten gebruik je twee kussenslopen. Regelmatig het kussen buiten laten luchten.
  • Latex: niet wasbaar, goed beschermen met één tot twee kussens lopen. Regelmatig aan de buitenlucht luchten.
  • Synthetisch: regelmatig opschudden. In de wasmachine wasbaar, gebruik een mild wasmiddel.

Kussens van kapok, boekweit en wol worden minder vaak door zijslapers gekocht. Indien je toch een van deze materialen als vulling hebt, ziet het onderhoud er als volgt uit:

  • Kapok: regelmatig opschudden. Niet wasbaar, daarom het kussen middels een kussensloop goed beschermen.
  • Boekweit: regelmatig in de buitenlucht luchten. Niet wasbaar.
  • Wol: schud de vezels af en toe los. Buiten luchten is voldoende, wol is zelfreinigend. Eventueel op de hand wassen en het kussen plat laten drogen.

Heb je vragen over de dikte van onze hoofdkussens of het materiaal? Bel met ons of maak gebruik van de chatfunctie. We staan je snel en vakkundig te woord.