Slaap je de laatste tijd wat minder goed? Er zijn veel factoren die invloed kunnen hebben op je slaap. Een van de belangrijkste is de kwaliteit van je matras. Wanneer heb je die gekocht? Na een aantal jaar kan het zo zijn dat je matras zijn levensduur heeft bereikt. Het is dan tijd voor een nieuwe. Dat is goed voor je slaapcomfort, maar ook hygiënisch. De levensduur van een matras ligt gemiddeld tussen de 8 en 14 jaar. Hoe lang de jouwe meegaat, ligt er onder andere aan van welk materiaal deze is gemaakt en hoe intensief je hem gebruikt. Hieronder lees je alles over de levensduur van een matras. Zo kun je beter inschatten wanneer het tijd is om je matras te vervangen.
Gemiddelde levensduur per matrassoort
Er zijn verschillende soorten matrassen voor verschillende prijzen. Ook hun levensduur verschilt aanzienlijk. Gemiddeld kun je per matrassoort het volgende aanhouden:
- - Polyether matrassen hebben een levensduur van 4 tot 6 jaar
- - Latex matrassen hebben een levensduur van 7 tot 9 jaar
- - Traagschuim matrassen hebben een levensduur van 10 tot 11 jaar
- - Koudschuim matrassen hebben een levensduur van 8 tot 12 jaar
- - Pocketvering matrassen hebben een levensduur van 8 tot 12 jaar
- - Bonellvering matrassen hebben een levensduur van 8 tot 12 jaar
Je kunt de levensduur van je matras verlengen door een topper te gebruiken. Die kun je vaak makkelijker schoonhouden. Zo wordt je matras ontlast, waardoor deze minder snel slijt. Een topper gaat natuurlijk wel korter mee dan een gewone matras. Gemiddeld moet je een topper om de 5 jaar vervangen. Ook hier maakt het materiaal weer veel uit:
- - Polyether toppers gaan ongeveer 2 jaar mee
- - Latex toppers gaan ongeveer 5 jaar mee
- - Traagschuim toppers gaan ongeveer 5 jaar mee
- - Koudschuim toppers gaan 5 tot 7 jaar mee
Wanneer je je matras moet vervangen
Wij raden je aan om je matras elke 8 tot 10 jaar te vervangen. Dat is echter een inschatting. Er zijn een namelijk paar dingen die kunnen aangeven dat het al eerder tijd is om je matras te vervangen.
Rug- en nekklachten
Word je ’s ochtends steeds vaker wakker met een stijve rug of een verrekte nek? Het is goed mogelijk dat je matras niet meer de ondersteuning biedt die je lichaam nodig heeft. Als een matras de druk over je lichaam niet meer goed kan verdelen, kan dit leiden tot lichamelijke klachten. Bovendien komt het je slaap niet ten goede.
Doorzakken en kuilvorming
Als je merkt dat er bepaalde kuilen ontstaan in je matras, is het ook tijd voor een nieuwe. Kuilvorming komt voor op plekken waar je vaak ligt. Merk je dat je veel meer dan normaal aan het draaien bent in je slaap? Dat kan komen doordat je matras is doorgezakt. Sommige plekken voelen harder aan dan anderen, waardoor je niet overal meer even prettig op ligt.
Vlekken en geurtjes
Je matras absorbeert elke nacht lichaamsvocht en dode huidcellen. Na 8 jaar heeft een matras gemiddeld 1000 liter aan transpiratie per persoon moeten verwerken, net als miljoenen huidcellen én huisstofmijten. Uiteindelijk neemt hierdoor het absorberend vermogen van je matras af. Je kunt vlekken gaan zien of muffe geurtjes ruiken. Dat zijn goede indicatoren dat het tijd is voor een nieuw matras.
Andere factoren voor de levensduur van je matras
Een matras neemt nu eenmaal naar loop van tijd in kwaliteit af, gewoon omdat je deze elke nacht gebruikt. Daar is niet veel aan te doen. Ben je iemand die ’s nachts veel transpireert, dan zal dit ook effect hebben op de levensduur van je matras. Net als je lichaamsgewicht; hoe zwaarder je bent, des te sneller je matras zal slijten. Er zijn echter twee factoren voor de levensduur van je matras waar je wel enige invloed op hebt.
De eerste is de kwaliteit van de matras. Een matras van hoge kwaliteit gaat nu eenmaal langer mee dan een goedkoop exemplaar. In het geval van matrassen is goedkoop dus echt duurkoop. Zie de aanschaf van een nieuwe matras als een investering: als je nu wat meer betaalt voor een goede kwaliteit matras, heb je daar nog jarenlang profijt van.
Ten tweede is het onderhoud van je matras van belang. Maak je matras regelmatig schoon en draai hem eens in de zoveel tijd om. Zo zorg je dat beide kanten van de matras gebruikt worden, wat de druk op een bepaalde plek verminderd, en geef je huisstofmijt en andere indringers minder kans om zich in je matras te nestelen. Een goede ventilatie in de slaapkamer helpt ook bij het verlengen van de levensduur van je matras.
Je matras vervangen
Heeft je matras het einde van zijn levensduur bereikt? Dan ben je bij Boxspring Xpert gelukkig aan het juiste adres. Bij ons kun je namelijk terecht voor matrassen én toppers van verschillende materialen, in verschillende prijsklassen. Met onze Matras Keuzehulp kies je eenvoudig de perfecte matras voor jouw bed. We bieden een breed assortiment van afmetingen, van smalle eenpersoons matrassen (90 x 200 cm) tot grote queen size matrassen (180 x 200 of 220 cm). Ook kun je bij ons terecht voor toppers van kwaliteit, om ervoor te zorgen dat je nieuwe matras extra lang meegaat. Zoals we al uitlegden, zorgt een goede topper ervoor dat je matras minder wordt belast en minder snel vies wordt. Dat is heel goed voor de levensduur van je matras.