Zo voorkom je hitte aanvallen in je slaap

Zo voorkom je hitte aanvallen in je slaap

Wie wel eens last heeft van hitte aanvallen in zijn bed of boxspring, weet hoe storend dit kan zijn voor je nachtrust. Vaak lig je erna een tijd wakker of je slaapt slecht. Lastig wanneer je de dag erna weer een drukke dag hebt. Soms worden deze hitte aanvallen ook veroorzaakt door warmer weer. Dit noemen we plaknachten. En in Nederland hebben we de laatste jaren steeds vaker van dit soort plaknachten. Van 4 plaknachten in 2001 tot maar liefst 13 in 2013. Wat kun je doen tegen hitte tijdens je slaap? We geven je een overzicht met de beste tips & weetjes.

Lauw warme douche

Nog altijd de beste manier om af te koelen bij hitte: een lauw warme douche. Neem deze vlak voordat je gaat slapen. Blijf er net zo lang onder tot je lichaam goed is afgekoeld. Dit kun je ook even doen wanneer je ’s-nachts klam van de hitte wakker wordt.

Koeling

Voldoende koelte helpt je lichaam om af te koelen naar de ideale temperatuur om te slapen. Deze ligt tussen de 15 en 21 graden. Om af te koelen, kun je het volgende doen om plaknachten te voorkomen:

  • Plaats je laken, kussensloop of pyjama even in de vriezer (niet te lang natuurlijk!)
  • Ook een nat washandje in de vriezer voor op je voorhoofd werkt prima!
  • Plaats een paar kruiken gevuld met ijskoud water in je bed. Plaats deze tegen je enkels, voorhoofd of polsen.
  • Smeer je in met Aloë Vera aftersun of bodylotion die je eerst even in de vriezer plaatst.
  • Plaats een ventilator bij het voeteinde van je bed. Plaats er eventueel een lage schaal met ijsklontjes voor. Zo koel je de lucht.
  • Heb je een klein bed? Bekijk dan of je partner een paar nachten ergens ander kan slapen.

Een koele ruimte

Zo voorkom je hitte aanvallen in je slaap

Houd de ramen en gordijnen van je slaapkamer gedurende de dag gesloten bij warm weer. Zet een uur voor het slapen alle ramen en deuren even open zodat het doorwaait. Plaats (naast je dekbed) dunne lakens op je bed van natuurlijk materiaal. Ook een lakenzak van zachte, dunne katoen slaapt heerlijk. En zorg ook voor een luchtige katoenen pyjama.

Plaats alle apparatuur even in een andere ruimte of zet deze uit. Apparatuur geeft namelijk warmte af. Blijft de ruimte te warm? Slaap dan in een andere ruimte. Bijvoorbeeld op de begane grond in plaats van op zolder.

Voorbereiding

Ook wat je doet en eet voor het slapen gaan, speelt een rol bij plaknachten. Eet bij voorkeur geen pittig eten. Ook snacks met veel proteïnen zijn geen aanrader. Die stimuleren je spijsvertering en dat zorgt weer voor een extra warm lichaam. Licht en koel eten dus en drink overdag ook voldoende water. Liever niet teveel in de avond, want dan word je meestal weer wakker om naar het toilet te gaan.

Vermijd sporten of andere intensieve fysieke activiteiten in de avond. Wanneer je last hebt van hitte, dan warmt dit je lichaam vaak heel snel op. Het kost dan weer flink wat tijd om af te koelen voordat je gaat slapen.

Het juiste matras of topmatras kopen

Heb je het snel warm in je bed of boxspring? Wellicht is je (top)matras van het verkeerde materiaal gemaakt. Goedkope (top)matrassen zijn vaak gemaakt van polyether. Dit materiaal is relatief warm. Ook traagschuim is over het algemeen een warm materiaal. Wil je liever een koeler matras kopen? Ga dan bijvoorbeeld voor een (top)matras die gemaakt is van pocketvering, bonellvering of koudschuim.