Welke topper bij rugklachten? Top 5 beste toppers bij rugpijn

Welke topper bij rugklachten? Top 5 beste toppers bij rugpijn

Oorzaken rugklachten tijdens het slapen
Harde of zachte topper bij rugklachten?
Hoe hoog moet de topper bij rugklachten zijn?
Welk materiaal topper bij rugklachten?
De 5 beste toppers voor rugklachten
De beste splittopper bij rugklachten
100 dagen proefslapen op onze toppers
De beste topper bij rugklachten bestellen

Indien je rugklachten hebt is het erg belangrijk dat je lichaam op de juiste manier ondersteund wordt. Een goede topper kan hierbij een uitkomst bieden. Daarnaast kan het zelfs rugklachten verminderen. Maar welke topper moet je kopen bij rugklachten? In deze blog geven wij de top 5 beste toppers bij rugpijn. Ook geven we aan wat de oorzaken kunnen zijn van rugpijn tijdens het slapen, of je een harde of zachter topper moet kiezen, hoe hoog de topper moet zijn en welk materiaal je het beste kan kiezen bij rugklachten.

Oorzaken rugklachten tijdens het slapen

Heb je last van rugklachten? Dan ben je helaas niet de enige. Een groot gedeelte van de mensen heeft regelmatig last van rugklachten. Er zijn diverse oorzaken voor deze rugklachten. In deze blog gaan we de rugklachten veroorzaakt door slapen behandelen.

 • Een kuil in de topper of het matras: heb je momenteel een kuil in je topper of matras? Dit kan rugklachten veroorzaken. Dit komt hoofdzakelijke voor bij oude toppers en matrassen die aan vervanging toe zijn. De gemiddelde levensduur van een topper is vier tot vijf jaar. Bij een matras is dit gemiddeld acht tot tien jaar. Is je matras versleten? Dan biedt een nieuwe topper geen uitkomst. Wij raden dan altijd aan om een nieuw matras te kopen. Is je matras nog goed maar heb je kuilvorming in de topper? Dan kun je alleen de topper vervangen. Ook als je matras te hard ligt of niet over drukverlagende eigenschappen beschikt, kun je hier een topper opleggen die wat zachter is en wel drukverlaging biedt. Dit is immers goedkoper dan een nieuw matras kopen.
 • Kuil in de topper

  Afbeelding 1: kuil in de topper

 • Verkeerde slaaphouding: ook een verkeerde slaaphouding kan rugklachten veroorzaken of verergeren. Op je buikslapen is de slechtste slaaphouding. Je ruggengraat ligt bij deze slaaphouding niet in een rechte lijn. Je lichaam komt in een holle positie waardoor er spanning op de wervelkolom komt. Daarnaast kan deze slaaphouding nekklachten veroorzaken. Ben je een buikslaper? Dan kun je jouw slaaphouding beter aanpassen naar een rug- of zijligging. Bij deze slaaphoudingen liggen je ruggenwervels in een mooie rechte lijn.
 • Goede en slechte-slaaphouding

  Afbeelding 2: slaaphouding en rugklachten

 • Verkeerde materiaal topper of matras: ook als het materiaal van de topper of het matras niet goed is afgestemd op jouw slaaphouding of lichamelijke klachten, kan dit problemen veroorzaken. Bij rugklachten is het erg belangrijk dat de topper of het matras een goede drukverdeling heeft. Hierdoor vormt het materiaal zich naar het lichaam. Later in de blog wordt verder toegelicht welk materiaal je het beste kan kiezen voor een goede drukverdeling.
 • Topper vormt zich naar het lichaam

  Afbeelding 3: topper met ergonomische vorm en zonder ergonomische vorm

Harde of zachte topper bij rugklachten

Heb je rugklachten en wil je een nieuwe topper bestellen? Dan wil je vast weten of je een harde of zachte topper moet hebben. Een topper moet bij rugklachten niet te hard zijn maar ook zeker niet te zacht. Als de topper te hard is, kan het zich niet naar het lichaam vormen. Dit is wel belangrijk bij rugklachten. Wanneer de topper te zacht is, zakt het lichaam er te ver in door waardoor je lichaam niet in een rechte lijn meer ligt. Bij rugklachten adviseren wij daarom een gemiddelde tot zachte topper. Maar let op, ook de slaaphouding heeft hierop weer invloed. Ben je een rug- of buikslaper? Dan heb je een iets hardere topper nodig dan een zijslaper.

Hoe hoog moet de topper bij rugklachten zijn?

Toppers zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende hoogtes. Hoe dikker een topper is, hoe meer ondersteuning die zal bieden. Een topper lager dan 4 cm zal weinig ondersteuning bieden en is daarom niet geschikt. Bij Boxspring Xpert adviseren wij een topper van minimaal 4 cm tot zo’n 8 cm hoog.

Welk materiaal topper bij rugklachten?

Als je rugklachten hebt kun je het beste gaan voor een materiaal dat een goede drukverdeling heeft. Latex, gel en traagschuim toppers hebben een uitstekende drukverdeling. Door de uitstekende drukverdeling van deze materialen wordt het lichaam overal op de juiste manier ondersteund wat kan resulteren in het voorkomen en/of verminderen van rug-, spier- en gewrichtsklachten.

Beste topper voor rugklachten

Afbeelding 4: voorbeeld traagschuim, gel en latex schuim

De 5 beste toppers voor rugklachten

Zo, je weet nu of je een harde of zachte topper moet hebben, hoe hoog de topper moet zijn en welk materiaal het beste is bij rugklachten. Onderstaand hebben wij onze top 5 beste toppers voor rugklachten opgesteld op basis van deze voorwaarden.

Nr 5. Hybride Koudschuim Topper

Hybride-topdekmatras

Onze hybride koudschuim topper hebben wij op nummer vijf staan. Deze topper heeft een hoogte van 6 cm en is gemaakt van hybride koudschuim. Onze hybride koudschuim topper heeft een gemiddelde hardheid en scoort op basis van drukverdeling relatief goed. Maar het keert sneller terug naar zijn oorspronkelijke vorm in vergelijking met traagschuim bijvoorbeeld. De RG-waarde van deze topper bedraagt 40. Dit geeft aan hoeveel kilo schuim er per kubieke meter is gebruikt in de topper. Onze hybride koudschuim topper is verkrijgbaar in een Classic en premium variant. De Premium variant is voorzien van een wat luxere tijk (Tencel) met ideale temperatuur- en vochtregeling.

Nr 4. Latex topper

latex-topdekmatras

Op nummer vier is onze latex topper geëindigd. Deze latex topper heeft ook een hoogte van 6 cm inclusief tijk. Wat betreft drukverdeling scoort onze latex topper net wat beter dan de hybride koudschuim topper en heeft een RG-waarde van 60. Onze latex topper heeft eveneens een gemiddelde hardheid. Daarnaast staat latex bekend dat het zeer hygiënische is. Schimmels, huissstofmijt en andere bacteriën hebben geen kans om zich te nestelen. Heb je een allergie en rugklachten? Dan is een latex topper wellicht de beste keuze voor jou! Ook onze latex topper is weer verkrijgbaar in een Classic en Premium variant.

Nr 3. Gel koudschuim topper

latex-topdekmatras

Op nummer drie staat onze gel koudschuim topper. Deze topper is eveneens een hoogte van 6 cm inclusief tijk, heeft ook een gemiddelde hardheid en scoort wat betreft drukverdeling ook gelijkwaardig als de latex topper. Deze topper is echter veel gunstiger geprijsd. Daarom heeft de gel koudschuim topper een nummer 3 plek bemachtigd. Heb je echter een allergie? Dan zou je beter voor een latex topper kunnen gaan. Dit zijn de meest hygiënische toppers. Ook onze gel koudschuim topper is weer verkrijgbaar in een Classic en Premium variant.

Nr 2. Traagschuim topper

latex-topdekmatras

De op één na beste topper bij rugklachten is onze traagschuim topper. Inclusief de tijk heeft deze topper een hoogte van 6 cm en het heeft een gemiddelde tot zachte stevigheid. Traagschuim staat echt bekend vanwege de drukverlagende werking. Traagschuim reageert op lichaamswarmte en gewicht. Naar mate je langer op traagschuim ligt, wordt het zachter en vormt het zich naar het lichaam. Dit heeft een gunstige werking op de doorbloeding, spieren en gewrichten. Daarom worden traagschuim toppers ook vaak gebruikt door topsporters in ziekenhuizen voor doorliggen. Bij rugklachten is een traagschuim topper dus een uitstekende keuze. Een traagschuim topper is echter minder geschikt als je het snel warm in bed hebt. Traagschuim toppers worden namelijk als relatief warm ervaren. Ook bij deze topper kun je weer kiezen uit een Classic en Premium variant.

Nr 1. De beste topper bij rugklachten

7 zone topdekmatras

De beste topper bij rugklachten is geworden (tromgeroffel…): onze 7-zone gel topper. Deze topper is extra hoog en heeft een hoogte van 8 cm inclusief tijk. De 7-zone topper heeft een gemiddelde hardheid. Het gel in deze topper zorgt voor een uitstekende drukverdeling. Het past zich namelijk perfect aan naar de lichaamscontouren van je lichaam. De topper is daarnaast voorzien van speciale inkepingen waardoor er 7-zones zijn gecreëerd. Deze 7-zones zijn: 2x hoofd en nek-zone, 2x schouder-zone, 2x taille-zone en 1x heup-zone. Dit biedt de allerbeste ondersteuning voor je lichaam. Deze perfecte ondersteuning i.c.m. de uitstekende drukverdeling en de hoogte van 8 cm zorgt ervoor dat deze 7-zone gel topper een nummer 1 plek heeft gekregen. Een ander bijkomend voordeel van een gel topper is dat het verkoelend werkt. Dit is gunstig voor mensen die het snel warm hebben in bed, maar een nadeel voor mensen die het snel koud hebben. Ook bij deze topper kun je weer kiezen uit een Classic en Premium variant.

De beste splittopper bij rugklachten

Splittopper 7 zone gel

Afbeelding 5: 7-zone gel splittopper, de beste splittopper bij rugklachten

Heb je een elektrisch verstelbaar bed of boxspring? Dan is een splittopper een beter dan een normale topper. Een splittopper is (zoals je op onderstaande afbeelding kan zien) voorzien van een inkeping. Deze inkeping wordt ook wel split genoemd. Door deze split kunnen allebei de zijdes afzonderlijk van elkaar bewegen. Zit deze split niet in je topper en heb je een elektrisch verstelbaar bed, dan gaat de andere zijde ook automatisch omhoog. Dit is natuurlijk niet aangenaam. Gelukkig is onze beste topper bij rugklachten ook verkrijgbaar als splittopper. Deze 7-zone gel splittopper is te bestellen als Classic en Premium variant.

100 dagen proefslapen op onze toppers

Heb je een topper gevonden die het beste aansluit bij jouw rugklachten, wensen en budget? Dan kun je er bij Boxspring Xpert 100 dagen op proefslapen. Bevalt de topper niet? Dan kun je hem gewoon terugsturen en eventueel voor een ander alternatief gaan. Ons advies is wel om altijd minimaal vier weken op de nieuwe topper te slapen. Zodoende geef je jouw lichaam genoeg tijd om te wennen aan de nieuwe topper.

De beste topper bij rugklachten bestellen

Wil je de beste topper bij rugklachten of een andere topper bestellen? Bij Boxspring Xpert hanteren wij een zeer snelle levertijd van 6 tot 10 werkdagen. Je wil immers niet nog weken op je huidige topper liggen waarbij je rugklachten verergeren. Ook worden de topper gratis bij je thuisbezorgd. Zit je momenteel even krap bij kas? Geen probleem, Boxspring Xpert helpt je! Bij ons kun je namelijk gewoon een topper op afbetaling bestellen. Kies dan voor één van de volgende betaalmethodes: Klarna Achteraf Betalen, Creditclick betalen in termijnen of In3 keer betalen. Bekijk voor de voorwaarden dan wel even onze pagina betaling.