Wat is beter? Een koudschuim of traagschuim topper?

Wat is beter? Een koudschuim of traagschuim topper?

Een koudschuim of traagschuim topper kopen? Sinds de opkomst van de boxspring zijn topmatrassen razend populair! Waar een topper eerder vaak werd gezien als een extra, is een goed topmatras anno 2022 zeker geen overbodige luxe meer. Een goede topper is in veel gevallen absoluut nodig om het comfort van je bed en daarmee je nachtrust te verbeteren. Maar wat is beter, een koudschuim of traagschuim topper? In deze blog leggen we uit wat een topper exact is, welke functie het heeft en bespreken we de voordelen en nadelen van een koudschuim en traagschuim topper.

Wat is een topmatras?

Een topmatras is een dun matras van 5 tot 12 cm dat bovenop het ‘normale matras’ wordt gelegd. Het is als het ware een extra laag die je op je matras legt om deze te beschermen en onderhouden. Toppers beschermen je matras tegen slijtage, morsen en vlekken en verlengen de levensduur van je matras. Een koudschuim of traagschuim topper zorgt er tevens voor dat je bed aanzienlijk comfortabeler ligt en luxer oogt. Een topmatras kan namelijk warmte of juist koelte behouden en gestoffeerd worden in de stof van je boxspring, zodat je boxspring nog mooier en luxer oogt dan voorheen! Bovendien heb je met een topper geen last meer van de naden van je eenpersoons matrassen in het midden van je tweepersoonsbed. Reden genoeg dus om een topmatras te kopen!

Koudschuim of traagschuim?

Toppers zijn er in allerlei verschillende materialen, waarvan koudschuim en traagschuim de meest voorkomende zijn. Wat is beter, een koudschuim of traagschuim topper? Dat is afhankelijk van je slaapgewoontes en voorkeuren. Waar de een traagschuim beter vindt, heeft de ander liever een koudschuim topper. Onderstaand lichten we beide schuimsoorten uit en bespreken we alle voordelen en nadelen van koudschuim en traagschuim, zodat jij de beste keuze kunt maken!

Koudschuim topper

Een koudschuim topper is gemaakt van polyurethaan en wordt in een koude mal voor de vorm gegoten (vandaar de naam koudschuim). Koudschuim toppers (ook wel topdekmatras, oplegmatras of topmatras genoemd) zijn populair omdat ze heel veerkrachtig zijn en daardoor een lange levensduur genieten. Daarnaast heeft een koudschuim topper een zeer aangenaam ligcomfort en goede ventilatie.

Voordelen koudschuim topper

  • Koudschuim toppers zijn behoorlijk stevig, waardoor je profiteert van een optimale ondersteuning.
  • Koudschuim toppers hebben een open celstructuur, waardoor ze zeer goed ventileren.
  • Koudschuim toppers zijn heel veerkrachtig en hebben een goede kwaliteit, waardoor en niet snel kuilvorming optreedt en een lange levensduur wordt gewaarborgd.

Nadelen koudschuim topper

  • Koudschuim toppers vormen zich minder goed naar je lichaam dan traagschuim toppers.

Traagschuim topper

Traagschuim toppers worden ook wel NASA toppers, memory foam toppers of visco toppers genoemd en staan bekend om de drukverlagende werking. Deze werking heeft een positieve werking op de doorbloeding en kan rug- en gewrichtsklachten verminderen of zelfs voorkomen. Traagschuim reageert op je lichaamswarmte en vormt zich naar de contouren van je lichaam. Het schuim omhult als het ware je lichaam en is daardoor ontzettend comfortabel.

Voordelen traagschuim topper

  • Een traagschuim topper vormt zich naar je lichaam, waardoor er minder drukpunten ontstaan. Dit heeft een gunstige werking op de doorbloeding van je spieren en gewrichten.
  • Een traagschuim topper kan rug- en gewrichtsklachten verminderen en zelfs voorkomen.
  • In een traagschuim topper draai je minder, wat resulteert in een diepere slaap waardoor je uitgeruster wakker wordt.

Nadelen traagschuim topper

  • Een traagschuim topper reageert op warmte en zal in de winter wanneer het koud is in eerste instantie hard zijn. Na verloop van tijd zal de topper weer zachter worden door je lichaamswarmte.
  • Een traagschuim topper is relatief warm en kan als nadeel worden ervaren door mensen die het snel warm hebben in bed.

Wat is beter? Een koudschuim of traagschuim topper?

Het is niet zo dat koudschuim of traagschuim per definitie beter is dan de ander, omdat het afhankelijk is van slaapgewoontes en voorkeuren van degene die de topper beslaapt. De een slaapt ontzettend fijn op een traagschuim topper en de ander juist op een koudschuim topper. Probeer aan de hand van de bovengenoemde voordelen en nadelen een keuze te maken die bij je past. Heb je iets meer vering nodig om in de juiste slaaphouding te liggen, is traagschuim een goede keuze. Wil je juist meer veerkracht en hecht je waarde aan een goede ventilatie? Dan kun je beter kiezen voor een koudschuim topmatras. Zorg ervoor dat je een topper kiest die bij jouw lichaam en wensen past.

Koudschuim of traagschuim topper bij rugklachten

Ondanks dat koudschuim of traagschuim niet per definitie beter is dan de ander, spreken we een absolute voorkeur uit voor traagschuim indien je last hebt van rugklachten. Traagschuim werkt namelijk zoals al eerder genoemd drukverlagend en vormt zich naar je lichaam waardoor er een uitstekende drukverdeling ontstaat. Dit is ideaal voor mensen met chronische rugklachten omdat de hele rug goed wordt ondersteund. Een nadeel van traagschuim is dat het relatief warm is en als minder prettig ervaren kan worden door mensen die het snel warm hebben in bed. Heb jij rug- of gewrichtsklachten en heb je het snel (te) warm in bed? Kies dan voor een geltopper! Geltoppers vormen zich eveneens naar je lichaam toe en hebben een verkoelend effect. Verschillende geltoppers zijn binnenkort verkrijgbaar op onze website!